Pon 19 Jun 2017

ZDA ostajajo osamljene pri ukrepih centralne banke

Evropa postaja za vlagatelje vse bolj privlačna, tudi zaradi denarne politike

Osrednji dogodek preteklega tedna je bilo zasedanje Ameriške centralne banke (Fed), na katerem je odbor za odprti trg po pričakovanjih že drugič letos potrdil dvig ključne obrestne mere za 0,25 odstotka, ta zdaj znaša med 1 in 1,25 odstotka. Cilj odbora je letos še enkrat dvigniti obrestno mero, če bodo seveda napovedi gospodarske rasti in  stopnje brezposelnosti ostale pozitivne in če se  inflacija ne bo preveč znižala. 

Bolj kot samo višanje obrestne mere je bila zanimiva napoved Fed-a, da nameravajo  letos začeti zniževati bilančno vsoto, ki se je po finančni krizi z nakupi državnih obveznic ter vladnega in hipotekarnega dolga napihnila za 4,5 bilijona dolarjev. Če se bodo uresničili  načrti, po katerih naj bi se bilančna vsota zmanjševala za deset milijard dolarjev na mesec in postopoma prišla na 50 milijard dolarjev na mesec, bo zanimivo videti, kako bo trg absorbiral tolikšen izpad povpraševanja. Bilančna vsota se ne bo zmanjševala s prodajami obveznic, temveč z zapadanjem glavnice, ki ne bo investirana nazaj.

Napovedi gospodarske rasti v ZDA so po novem nekoliko bolj optimistične pri 2,2 odstotkih za letos, brezposelnost naj bi znašala 4,3 odstotke, znižala pa se je ocena prihodnje inflacije iz 1,9 na 1,7 odstotka, kar ni v skladu z željami Fed-a. V ZDA je na padec inflacije maja deloma vplival upad cen pogonskih goriv, zasluge pa so imele tudi nižje cene letalskih vozovnic, oblačil, alkoholnih pijač, vozil in storitev telekomunikacij. Največje tveganje za dosego gospodarskih ciljev v ZDA je trenutno neučinkovitost Trumpove politike, saj se povečuje verjetnost, da glavni stebri njegove napovedane ekonomske politike ne bodo realizirani.

Ti stebri vključujejo obsežne davčne reforme za gospodinjstva in podjetja, morebitno implementacijo protekcionističnih ukrepov na mejah, manjka pa mu tudi politična podpora za izpeljavo znatnih infrastrukturnih investicij. Namesto tega se Trumpova administracija trenutno ukvarja z zdravstveno reformo ter varovanjem mejnih prehodov.

Drugod po svetu se centralne banke za sedaj ne zgledujejo po Fed-u v smislu bolj restriktivne monetarne politike. Nadaljujejo se nakupi obveznic japonske centralne banke, katere bilančna vsota je že presegla ameriško, merjeno v dolarjih, tudi zaradi krepitve japonskega jena. Trend se bo verjetno nadaljeval, saj Japonska za sedaj ne daje nobenih signalov, da bo spreminjala stimulativno politiko.

Evropska centralna banka bo predvidoma enkrat letos naznanila postopno ukinjanje programa odkupovanja obveznic, smo pa še daleč od pogovorov o dvigu obrestne mere ali o morebitnem zniževanju bilančne vsote. Podobno situacijo lahko zasledimo tudi na rastočih trgih. V očeh vlagateljev se ZDA pomikajo na vse manj priljubljeno mesto, vse bolj zanimiva pa postaja Evropa, kar nakazujejo tudi denarni tokovi iz ameriških v evropske sklade. Ob divergenci monetarnih politik in vse močnejšem gospodarskem momentu v Evropi se bo trend predvidoma še nekaj časa nadaljeval.

Graf: Inflacija v ZDA in območju evra v odstotkih na leto

Vir: Bloomberg

DELO, STR. 18, 19.6.2017, RUBRIKA: SVETOVNI TRG

  Zapri

  Želim izvedeti več

  V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

  Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

  Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

  Pomembno:

  Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

  Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

  Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

  Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

  Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

  Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

  To prevent automated spam submissions leave this field empty.

  Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

  Mesečno poročilo

  Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS junij 2020

  Preberite poročilo