Sob 20 Jan 2018

ZANIMIVOST DELNIC BODO MORALI POTRDITI TUDI DOBIČKI

Svetovni delniški indeksi ostajajo na rekordnih ravneh, njihova vrednost se je v prvih treh tednih koledarskega leta nadpovprečno povečala. 

Tako ameriški delniški trg brez vpliva valute beleži okoli 5 odstotno rast, evropski nekoliko manj, indeksi držav v razvoju pa še nekoliko več.

V prihodnjih tednih bodo vlagatelji zelo pozorni na objave poslovnih rezultatov za zadnje četrtletje preteklega leta. Glede na nadpovprečna vrednotenja, ko so vlagatelji za eno delnico povprečnega ameriškega borznega podjetja pripravljeni odšteti skoraj 24 letnih dobičkov (merjeno glede na rezultate v zadnjih štirih četrtletjih), je to povsem razumljivo. Sezona objav se je sicer šele dobro začela, saj je svoje rezultate doslej objavilo manj kot 10 odstotkov zavezancev za poročanje, največ iz finančnega sektorja. Kot je že običaj, je velika večina podjetij postregla z boljšimi rezultati od pričakovanj analitikov, še najbolj podjetja iz sektorjev energije in materialov.

Zaradi visokih vrednotenj bo za ohranitev nadpovprečne privlačnosti delniškega naložbenega vse bolj pomembna dinamika in obseg rasti prihodnjih dobičkov na delnico podjetij. Pričakovanja ostajajo visoka in so se v zadnjem mesecu še povečala. Pričakovana rast dobičkov ameriških podjetij v preteklem četrtletju sicer znaša 10,5 odstotka, rast pa je pričakovana prav v vseh sektorjih. Zaradi visoke rasti cen nafte v primerjavi z zadnjim četrtletjem 2017 najbolj pri energetskih družbah, kjer stopnja rasti znaša kar 130 odstotkov. Ocene so še na začetku četrtletja napovedovale rast v višini 80 odstotkov.

Na rast optimizma je v zadnjih tednih vplivalo tudi sprejetje davčnih sprememb v ZDA. Po podatkih Factseta, ki zbira in objavlja pričakovanja analitikov za ZDA, so od 20. decembra, ko je kongres potrdil zakonodajo, povečali napovedi glede agregatnega dobička na delnico za leto 2018 za 2,2 odstotka. Glede na primerljiv časovni okvir je takšno povečanje največje od leta 1996, odkar podjetje zbira podatke. Koliko in kateremu segmentu je k temu prispevala davčna reforma, sicer težko ovrednotimo, največje pozitivne revizije pa beleži finančni sektor (+8,3 odstotka), sledita energetika (+4,2 odstotka) in industrija (+3,2 odstotka).

 

Avtor: Gašper Dovč, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 33, 20.1.2018, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič