Tor 3 Jan 2017

Zahtevno, a odlično leto 2016

Iztekajoče se leto je bilo za vlagatelje na svetovnih kapitalskih trgih ponovno zelo uspešno. Vlagatelji v delniški naložbeni razred bodo namreč že peto leto zapored nagrajeni s pozitivno letno donosnostjo. Nadaljeval se je pozitivni bikovski borzni trend, saj so delniški trgi od leta 2008 kar sedem od osmih let leto zaključili v pozitivnem območju.

Delniški trgi so odlično kljubovali vsem negativnim okoliščinam in šokom, ki jih tudi v tem letu ni primanjkovalo. Precej negotovosti je vnašala ameriška centralna banka, ki je pričela postopno zaostrovati monetarno politiko. Sledila sta dva politična šoka – najprej presenetljiv izid britanskega referenduma in odločitev za izstop iz Evropske unije ter proti koncu leta izid ameriških volitev. Slednje je sicer delniškim trgom dalo precej pospeška, predvsem na račun obljub novoizvoljenega predsednika glede fiskalnega stimulusa in tudi sicer gospodarstvu precej bolj naklonjene državne politike. Na trg so negotovost vnašale tudi fiskalne težave perifernih evropskih držav ter kapitalski primanjkljaj nekaterih evropskih bank, na čelu z italijanskimi, v prvi polovici leta pa zastoj v mednarodni trgovini. Kljub temu, da smo bili med letom priča nekaterim znižanim ocenam o rasti svetovnega gospodarstva, smo lahko z njegovo robustnostjo zadovoljni. Na razvitih trgih, najbolj izrazito v ZDA, se zaradi ugodnih trendov na trgu dela krepi potrošnja. Enako velja za evro območje, kjer postopno popušča tudi državno varčevanje. Makroekonomska slika se je izboljšala tudi v dobršnem delu razvijajočih se držav. Države izvoznice nafte in surovin se krepijo na krilih višjih cen energentov in kovin, azijske države pa predvsem zaradi notranje potrošnje. Še največ skrbi je povzročala Kitajska, kjer se je zaradi šibke mednarodne trgovine zniževala vrednost izvoza, notranja potrošnja pa še vedno v celoti ni izpolnila pričakovanj. Skrbi povzroča tudi še naprej rastoč trend zadolževanja podjetniškega sektorja ter visok delež slabih posojil zaradi preteklih investicij v presežne proizvodne kapacitete. Vlagatelji so svojo izpostavljenost do trgov v razvoju povečevali, letna donosnost pa je v večini leta kar precej presegala donosnost razvitih trgov. Tudi za prihodnje leto pričakovanja ostajajo obetajoča, saj velika večina analitskih hiš napoveduje nadaljevanje pozitivnega trenda. Velja pa opozoriti, da se tudi zaradi dolžine trajanja sedanjega trenda povečuje tveganje, zaradi prihajajočih političnih dogodkov v Evropi in ZDA (volitve v številnih evropskih državah in naraščajoč trend skrajnih opcij, konkretiziranje britanskega odhoda, dokončna sestava in pričetek dela ameriške administracije,… ) pa lahko pričakujemo povečano volatilnost.

Avtor: Gašper Dovč, Triglav Skladi

 

www.dnevnik.si, 3. 1. 2017

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več