Pet 1 Jul 2011

Zaenkrat samo korekcija

Svetovni borzni trgi od konca aprila beležijo manjše padce, ki se zaenkrat še zadržujejo znotraj območja zdrave korekcije. Po takšnih krepkih rasteh, ki smo jih videli na razvitih trgih od marca 2009 dalje, predstavljajo takšni popravki sestavni del borznih gibanj in ne predstavljajo nič novega, razen za tiste z rahlimi živci. Tako kot je dan sestavljen iz dneva in noči, teden iz pregovorno dolgega ponedeljka, kratkega petka in težko pričakovanega vikenda in leto iz manj ljubih mrzlih in bolj prijaznih vročih mesecih, čas vseeno teče dalje in podobno je tudi na borznih parketih po svetu. Indikatorji gospodarske aktivnosti se vsekakor umirjajo, stopnje rasti gospodarstev se znižujejo in optimizem se zmanjšuje, še vedno pa smo v obdobju svetovne gospodarske ekspanzije. Zagotovo tekoče novice iz posameznih delov razvitega sveta, povezane predvsem s finančno kondicijo posameznih držav Evropske unije niso optimistične, s podobno težavo velike zadolženosti se srečuje tudi največje svetovno gospodarstvo onkraj luže.

Navkljub vsem slabim novicam pa delniški trgi očitno ocenjujejo nadaljevanje svetovnega gospodarskega okrevanja, saj bi v nasprotnem primeru že videli kakšne večje padce ali pa kar začetek medvedjega trenda, kar bi lahko pomenilo, da so investitorji izgubili optimistična pričakovanja prihodnjega gospodarskega razvoja. Da ima velik vpliv na gibanje indeksov tudi tečaj ameriškega dolarja že dolgo ni skrivnost, še posebej v zadnjih dobrih dveh letih. Primerjava gibanja valutnega križa euro/dolar in glavnega ameriškega indeksa S&P 500 pokaže na podobna gibanja in visoko korelacijo, kar pomeni, da bo tudi vrednost ameriškega dolarja napram ostalim valutam narekovala gibanje delniških tečajev, kar je razumljivo glede na to, da se z glavnimi surovinami in energenti trguje v ameriških dolarjih. Tako se je z zadnjo apreciacijo dolarja, ki v trenutku pisanja teksta močno pridobiva napram evru in tako tečaj znaša 1,415 (konec aprila 1,49) nekoliko umirila tudi rast cen blaga, izraženega v dolarjih.

Zlato se tako še vedno zadržuje relativno visoko pri 1520 dolarjih za unčo, večje cenovne skoke in padce pa je beležilo srebro, ki je po ekstremni rasti do 50 dolarjev v nekaj dneh padel do 32,3 dolarja, sedaj pa se zadržuje na nivojih okoli 35 dolarjev za unčo. Industrijske kovine in energenti, predvsem nafta ravno tako beležijo padce, podobno pa lahko ugotovimo za ceno hrane (koruza, pšenica, soja).

Avtor: Jernej Kozlevčar, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več