Tor 12 Feb 2019

Z naravnimi viri v lepe donose, ampak previdno

Gibanje cen naravnih virov je bilo letos razmeroma ugodno za vlagatelje v delnice podjetij s področja energetika in surovine ter predelovalna industrija. 

Toda previdnost ni odveč. Približujemo se koncu gospodarskega cikla, kar pomeni manjšo gospodarsko rast in skromnejše donosnosti na kapitalskih trgih.

Začetek leta je razveselil marsikaterega vlagatelja. Cena nafte znamk WTI in Brent je zrasla za 16,5 odstotka, indeks šestih industrijskih kovin LMEX je pridobil 6,3 odstotka, aluminij se je podražil za 3,5 odstotka, baker je dražji za 7,3 odstotka, cena zlata se je povišala za dva odstotka, železova ruda pa za 14,6 odstotka. Posledica pozitivne dinamike na surovinskih trgih je tudi rast cen delnic podjetij, ki so tako ali drugače povezana s pridobivanjem in predelavo naravnih virov. Indeks delnic podjetij iz sektorja energetike MSCI World Energy je zrasel za 10,4 odstotka, indeks delnic podjetij iz sektorja surovine in predelovalna industrija MSCI World Materials pa za sedem odstotkov (spremembe so izražene v evrih). Dogodkov, zaradi katerih bi morali opazno spreminjati sestavo portfelja sklada Triglav Naravni viri, pa letos ni bilo.

Stavili smo na energetiko

Sklad Triglav Naravni viri je bil letos nadpovprečno izpostavljen do sektorja energetike, kar je bila pravilna odločitev, ker so te delnice nadpovprečno zrasle. Kljub vsemu je končni doprinos negativen predvsem zaradi vpliva valut in tudi izbire posameznih naložb (odsotnost delnic podjetij, ki ponujajo storitve in opremo, in izbira delnic podjetij, ki pridobivajo nafto in plin). V sektorju surovine in predelovalna industrija je treba omeniti pozitiven vpliv podtehtanja teh panog in izbire posameznih naložb. Cene nafte so letos opazno zrasle, in če bo prišlo do korekcije, bodo delnice podjetij iz sektorja energetike nadpovprečno upadle. Na ravni posameznih industrij še vedno ohranjamo podtehtanost delnic podjetij, ki ponujajo storitve in opremo na področju energetike, in delnic podjetij, ki proizvajajo gradbene materiale.

Kaj smo kupovali in kaj prodajali

Med nakupi moramo omeniti predvsem nakup delnic energetskih podjetij Lukoil in Novatek, kemijske družbe Ingevity, prehransko biotehnološko podjetje Chr. Hansen, jeklarja Steel Dynamics. Prodali smo delnice naftnih rafinerij HollyFrontier in JXTG Holdings, kemijskega podjetja Lyondellbasell, proizvajalca gradbenih materialov Martin Marietta Materials, energetskega podjetja Origin Energy. Omenjene transakcije so rezultat analiz posameznih podjetij ter odsevajo oceno relativne privlačnosti posameznih podjetij z vidika možnosti za rast cen delnic.

Med nakupnimi transakcijami bi kot zanimivost omenil nakup delnic brazilskega podjetja Vale, ki se ukvarja z rudarstvom in kovinsko industrijo. Konec januarja se je namreč v Braziliji zgodila huda naravna nesreča, ko se je zrušil jez v njihovi lasti. Med posledicami tega dogodka sta bila tudi rast cen železove rude in skoraj 25-odstotni upad cen delnic družbe Vale. Omenjeni upad smo izkoristili za nakup, saj Vale še vedno ostaja zanimivo podjetje z vidika poslovnih rezultatov in vrednotenj.

Nasvet: do pet odstotkov portfelja

Naravne vire sicer nekateri uvrščajo med naložbene razrede (podobno kot delnice in obveznice), kljub vsemu pa je za večino vlagateljev izpostavljenost do naravnih virov najlaže doseči z naložbami v delnice podjetij iz sektorjev energetika in surovine ter predelovalna industrija (zlato in srebro sta namreč redka primera naravnih virov, v katere je naložba možna tudi z nakupom v fizični obliki). Naložbe v delnice podjetij iz omenjenih sektorjev naj sestavljajo približno pet odstotkov celotnega premoženja.

Avtor: Aleksandr Gutirea, Triglav Skladi d.o.o.

 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič