Sob 21 Okt 2017

Vroče na Filipinih

Gospodarska rast ostaja visoka, centralna banka pa meni, da se gospodarstvo še vedno ne pregreva. 

Filipini so eno najhitreje rastočih gospodarstev. Letos naj bi že šesto leto zapored gospodarska rast presegla 6 odstotkov, če ne bo kakšnih zelo negativnih presenečenj, pa se rezultat nad 6 odstotki obeta tudi v naslednjem letu. Inflacija naj bi bila po ocenah centralne banke še vsaj dve leti nizka, tako da po njihovem še vedno ni potrebe za zviševanje obrestnih mer. Centralne banke tudi ne skrbi stanje na trgu posojil. Hipotekarna posojila so samo letos zrasla za 20 odstotkov, rast pa je bila zabeležena tudi pri drugih vrstah posojil. Gospodarska rast je povzročila tudi povečanje povpraševanja po uvoznih dobrinah, zaradi česar je padla vrednost domače valute. 

Sicer je bilo v zadnjem času nekaj pretresov, ki bi lahko imeli negativen vpliv na gospodarsko rast, vendar se zdi, da nobena ni imela bistvenega vpliva. Vojna proti drogam kljub drugačnim pričakovanjem ni omajala zaupanja v predsednika države. Tudi upor islamistov na jugu države, kjer so več mesecev potekali spopadi, ni omajal rasti filipinskega gospodarstva. Spopadi so namreč zajeli gospodarsko manj razviti del države, kjer živi le manjši del od skoraj 100 milijonskega prebivalstva. Drugi razlog je, da precej Filipincev dela v drugih državah, predvsem v Evropi, ZDA ter v državah Perzijskega zaliva, ter del zaslužka pošlje domov, zaradi česar je domača potrošnja manj odvisna od lokalnih vplivov. 

Izzivi za naprej so vezani predvsem na dvigovanje obrestne mere predvsem v ZDA, kar bi otežilo tako financiranje proračunskega kot tudi zunanjetrgovinskega primanjkljaja. Država želi izboljšati infrastrukturo, ki je res v slabem stanju. To bi še poživilo gospodarsko rast, vendar je potrebno pridobiti sredstva za financiranje projektov. Če  bodo posojila na trgu vse dražja, obstaja možnost, da se bodo po pomoč pri gradnji infrastrukture zatekli h Kitajcem. 

Delniški indeks filipinske borze PSEi je v letošnjem letu pridobil 23 odstotkov vrednosti, merjeno v lokalni valuti. V evrih donos znaša 5 odstotkov, kar odraža znižanje vrednosti lokalne valute proti evru. Vrednotenje indeksa PSEi, merjeno s kazalnikom P/E, znaša 23, kar je na prvi pogled videti visoko, vendar je na podobnih ravneh, kot nekateri indeksi na razvitih borzah v ZDA in Evropi, torej v gospodarstvih, kjer je gospodarska rast bistveno nižja kot na Filipinih.

Avtor: Matjaž Dlesk, Triglav Skladi

DNEVNIK, STR. 29, 21.10.2017, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

 

  Zapri

  Želim izvedeti več

  V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

  Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

  Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

  Pomembno:

  Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

  Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

  Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

  Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

  Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

  Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

  To prevent automated spam submissions leave this field empty.

  Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

  Strokovni prispevki

  Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

  Preberi več

  Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

  Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

  Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

  Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
  kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
  kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

  Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi