Tor 19 Mar 2019

Vpliv inflacijskih pričakovanj na delnice

Dogajanja na svetovnih borzah ostajajo optimistična, saj je večina pomembnejših svetovnih borz v zadnjem tednu pridobila okrog dva odstotka vrednosti.

Indeks strahu je spet zelo nizek. Aktivnejšim investitorjem se trenutno dogajanje zdi kot nekaj že videnega. Kmalu bomo zaključili prvo četrtletje v letošnjem letu in lahko bi rekli, da boljšega začetka si ne bi mogli želeti. Ameriški indeks S&P 500 je pridobil skoraj 14 odstotkov vrednosti, evropski indeks Stoxx Europe 600 pa le dober odstotek manj. Seveda se po taki rasti vsi investitorji sprašujejo, do kdaj bo omenjeni trend trajal, in predvsem, ali lahko pride do kakšne korekcije. Zgodovina nas uči, da po navadi enkrat na leto prihaja na razvitih borzah do 10-odstotnih popravkov in kar trikrat na leto do petodstotnih popravkov. Pa še cel kup tveganj je v zraku, od brexita do trgovinskih vojn, ki lahko hitro privedejo do korekcije. Ali je zdaj možno, da bi bilo tokrat nekoliko drugače, sploh glede na to, da je bilo lani zelo turbulentno leto? Ta možnost seveda obstaja in tudi verjetnost zanjo ni tako majhna, kot bi lahko sklepali na podlagi preteklih dogodkov. Budnemu očesu investitorja ne sme uiti zelo pomembno dejstvo, da so najpomembnejše centralne banke od začetka leta spet drastično spremenile monetarno politiko, sploh ameriška Fed in tudi evropska centralna banka. Če so bila še konec decembra v ZDA pričakovanja po treh dvigih obrestnih mer v ZDA, je trenutno po podatkih Bloomberga veliko večja verjetnost za znižanje obrestnih mer v ZDA v začetku naslednjega leta. Ponovno zniževanje inflacije daje centralnim bankam dovolj prostora, da to izpeljejo. Še več, inflacija je iz še ne do konca pojasnjenih razlogov nizka, posledično je nujna reaktivacija monetarnih politik. Največja, ne do konca pojasnjena neznanka so predvsem inflacijska pričakovanja, ki so zdaj spet zelo nizka. Lahko bi špekulirali, da so nizka predvsem zaradi trgovinskih sporov. Znano je, da protekcionizem in trgovinske vojne negativno vplivajo na svetovno trgovino, kar se tudi zdaj lepo vidi v praksi. Manjša svetovna trgovina pomeni manjšo gospodarsko rast, ta pa manjše dobičke podjetij. Pogajanja za zgladitev spora med ZDA in Kitajsko se nadaljujejo. Težave Boeinga in priprave na predsedniške volitve v naslednjem letu v ZDA so dodatna spodbuda za dosego dogovora. Če bi do konca aprila dosegli dogovor, bi ob sedanjih monetarnih politikah videli še lepo rast tečajev.

Avtor: Radivoj Pregelj, Triglav Skladi d. o. o.

DNEVNIK, 16. 3. 2019, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt