Pon 17 Sep 2007

Volatilnost se umirja

Po mesecu juliju in avgustu, ki bosta ostala v očeh vlagateljev zapisana kot zelo volatilna meseca, v katerih so borzni indeksi krepko padli, se stanje na delniških trgih počasi umirja.

Delnice so že kar precej vrednosti pridobile nazaj, vseeno pa se še vedno ob objavah slabših ekonomskih kazalcev pojavlja strah glede drugorazrednih posojil, kar pomeni, da kriza vendarle še ni mimo. In tudi še ne bo, vsaj dokler se ne bo razjasnilo, koliko bodo slaba posojila vplivala na finančni sektor, ta podatek zaradi narave izvedenih finančnih instrumentov pa bo zelo težko dobiti. FED je v svoji izjavah povedal, da bo bil vpliv slabih posojil na kreditni trg omejen, ameriško gospodarstvo pa bo še naprej raslo. To bodo najverjetneje naredili s spremembo v monetarni politiki in z njenim največjim orožjem, to je obrestno mero. Po zadnjih podatkih vlagatelji na trgu ocenjujejo, da obstaja 66 odstotna možnost, da bo Fed na prihodnjem zasedanju, ki bo 18. septembra, kar za pol odstotne točke znižal ključno obrestno mero. Morebitno znižanje pa bo zagotovo pozitivno vplivalo na delniške trge, saj bo cenejše zadolževanje pomenilo nadaljnje možnosti glede združitev in prevzemov, povečanje dobičkov podjetij ter dodatno nalaganje vlagateljev na delniške trge, saj bodo donosi v bankah »prenizki«.

Evropski delniški trg se odziva zelo podobno kot ameriški. Strah pred slabimi posojili se je pokazal tudi v 10 zaporednem povišanju medbančne obrestne mere LIBOR na 5,72 odstotka, kar je največ po terorističnih napadih v ZDA septembra 2001. Delniški trg se je pričakovano odzval s padcem tečajev, dejstvo pa je, da volatilnost kljub umirjanju ostaja. Evropska centralna banka je včeraj po napovedih ohranila obrestno mero na 4 odstotkih in ponudila bankam dodatno likvidnost s ciljem, da bi banke zmanjšale stroške kredita. Dodatno likvidnost je ponudila tudi angleška centralna banka in se s tem pridružila ostalim glavnim svetovnim centralnim bankam, ki to politiko že izvajajo.

Zelo imune na gibanje ameriških in evropskih delniških trgov so delnice na razvijajočih se azijskih trgih, predvsem imam tu v mislih Južno Korejo in Kitajsko. Južnokorejski ekonomski indikatorji so zelo ugodni, zato vse več vlagateljev ozira po tem trgu, kriza z ameriškimi posojili zaradi zanemarljive izpostavljenosti pa nanje predvidoma ne bo vplivala. Za kitajske delnice, ki so letos med svetovnimi delniškimi indeksi najbolj donosne, analitiki napovedujejo, da bodo rasle še vsaj dve leti. Trditev so sicer »podkrepili« s statističnim argumentom, da so lokalni borzni indeksi rasli v državah, ki so prirejale olimpijske igre, leto prej, v olimpijskem letu in leto po igrah. Če se zgodovina ponavlja, kitajske delnice kljub siloviti rasti še zdaleč niso pokazale vsega. Med najbolj perspektivnimi delnicami se omenjajo podjetja povezana s potrošnjo, letalski prevozniki in turistična podjetja.

Avtor: mag. Mitja Baša, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt