Pon 19 Sep 2016

Vodilni korejski ladjar v stečaju

Zaradi povečane svetovne flote se je povpraševanje po prevozih zmanjšalo

Na zadnji dan avgusta se je en od največjih svetovnih ladjarjev Hanjin Shipping odločil, da bo vložil zahtevo za začetek stečajnega postopka, potem ko so se pogajanja z upniki končala brez uspeha. 

Južna Koreja je izvozno usmerjena država, velik delež izdelkov, ki jih proizvedejo njihova podjetja, pa se prevaža po morju. Ker so v regiji tudi druge izvozno usmerjene države, kot sta Kitajska in Japonska, je to ugodno okolje, v katerem uspevajo večje ladjarske družbe.

Ladijski promet je svoj razcvet dosegel v prejšnjem desetletju, ko je hitra gospodarska rast tako na Kitajskem kot tudi v ZDA in Evropi omogočala razvoj trgovine. Hkrati je bilo to tudi obdobje, ko so bile številne ladje že izrabljene in zrele za razrez.

Ladjedelnice so imele v tem času veliko dela, saj je bilo treba po eni strani nadomestiti stare ladje, poleg tega pa zaradi povečanega povpraševanja po ladijskih prevozih graditi dodatne nove ladje.

Leta 2008 se je začela svetovna finančna kriza. Hitre gospodarske rasti ni bilo več, s tem pa se je  zmanjšala tudi trgovina. Kitajska bolj kot na rast izvoza stavi na rast notranjega povpraševanja. Tako se je ob povečani svetovni floti povpraševanje po ladijskih prevozih zmanjšalo, za ladjarje pa so nastopila težka leta, predvsem za tiste, ki se ukvarjajo s prevozi kontejnerjev, kot je Hanjin. 

Stečaj bo vsekakor pozititvno vplival na trg ladijskih prevozov, ki se že nekaj let ukvarja s presežnimi kapacitetami.

En ladjar manj pomeni več prihodka za drugee. S tem se ustvarja novo ravnovesje na trgu pri višjih cenah in nekoliko manjši ponudbi, kar je spodbudno za panogo, kjer veliko podjetij ne posluje z dobičkom.

Graf: Hanjin Shipping - tečaj delnice v korejskih wonih

Vir: Bloomberg

 

Avtor: Matjaž Dlesk, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, str. 18, 19. 9. 2016, rubrika: Trgi v razvoju

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS junij 2021

Preberite poročilo