Pon 23 Mar 2015

Vodilni indikatorji kažejo spodbudno sliko

TUDI V PRIHODNJE SE PRIČAKUJE STABILNA RAST GOSPODARSKE AKTIVNOSTI

Devetega marca je Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) objavila najnovejše poročilo o gibanju vodilnih makroekonomskih indikatorjev za različne države. Indikatorji so sestavljeni tako, da poskušajo vnaprej predvideti obrat ekonomske aktivnosti posamezne države ali regije.

Najnovejše napovedi vodilnih indikatorjev OECD nadaljujejo trend preteklih mesecev in še vedno kažejo, da se za države članice OECD kot celoto pričakuje stabilna rast ekonomske aktivnosti. V Nemčiji vodilni indikatorji potrjujejo pozitivno spremembo v trendu, ki se je začela kazati letos, prav tako so se izboljšala pričakovanja za Italijo in Francijo, kjer indikatorji nakazujejo krepitev rasti. Stabilna rast se pričakuje pri večini večjih gospodarstev vključujoč ZDA, Veliko Britanijo, Kanado, Kitajsko in Brazilijo. V Indiji vodilni indikatorji kažejo na vse močnejšo rast gospodarstva, medtem ko so se v Rusiji začeli slabšati.

Težko bi trdili, da je zadnja objava vodilnih indikatorjev OECD večje presenečenje, saj se večja pričakovanja kažejo tudi v borznih tečajih. Predvsem stimulativni ukrepi centralnih bank, od katerih imata največjo težo ECB in Japonska centralna banka, so poskrbeli, da so se pričakovanja glede prihodnje gospodarske rasti popravila, kar je močno dvignilo tečaje delnic in tudi obveznic. Tudi slabšanje indikatorjev v Rusiji je bilo pričakovano zaradi uvedbe sankcij in zaradi močnega znižanja cen energentov, na katerih sloni rusko gospodarstvo.

Glede na gibanje vodilnih indikatorjev, stimulativne ukrepe centralnih bank in rekordno nizke obrestne mere po večini gospodarstev lahko računamo, da bodo delniški trgi še naprej deležni podpore kljub relativno visokim vrednotenjem v primerjavi z zgodovinskimi ravnmi.

Graf: Vodilni indikatorji OECD

Vir: Bloomberg

Avtor: Sašo Ivanović, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, str. 30, 23. 3. 2015, rubrika: Trgi OECD

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič