Sre 20 Maj 2020

V pričakovanju rahljanja ukrepov in gospodarskega oživljanja

Teden, ki je za nami, je bil na borzah v znamenju manjšega popravka navzdol in je tako (upamo, da zgolj začasno) prekinil pozitivni trend od začetka maja. Ob koncu tedna so se tečaji sicer ponovno obrnili navzgor in tako vsaj delno ublažili tedensko izgubo, predvsem pa umirili investitorje pred morebitnimi ponovnimi »paničnimi« prodajami. Mera strahu je še vedno precejšnja.

 

Na trgih še zmeraj ne moremo mimo pandemije, kljub temu pa je bil teden v znamenju priprav na postopno rahljanje ukrepov in odpiranje gospodarstev in tudi držav. Na posledice pandemije je bila vezana tudi izjava predsednika ameriške centralne banke (FED), da obstaja verjetnost daljšega okrevanja, predvsem pri malih podjetjih. Glede na nesporno vlogo FED na finančnih trgih je bila izjava eden od razlogov za popravek. Drugi razlog, ki je imel negativen vpliv, je bila ponovno obujena trgovinska napetost med ZDA in Kitajsko, ki se je v času pandemije umaknila (očitno samo začasno) z naslovnic medijev. ZDA uvajajo omejitve za kitajskega telekomunikacijskega velikana Huawei za dostop do ameriške tehnologije za razvoj in proizvodnjo polprevodnikov. Pričakovano se je odzvala tudi nasprotna stran z napovedjo, da bo v primeru nadaljevanja restrikcij za Huawei tudi sama primorana v povračilne ukrepe zoper ameriška podjetja. Dodatno negativno klimo na delniških trgih v ZDA je začinil še podatek o prodaji na drobno, ki je v aprilu upadla za 16,4 odstotka, kar je bilo precej več od pričakovanja in tudi precej več glede na mesec marec, ko je upadla za 8,3 odstotka.

V Evropi, ki jo je val pandemije zajel prej kot ZDA, je stanje pandemije zelo izboljšano in krivulje novih okužb so v zelo optimistični degresiji. Temu primerno se odzivajo vlade s sproščanjem omejitvenih ukrepov in spodbujanjem gospodarstev, ki že pred pandemijo niso kazala spodbudnih rasti. Bruto družbeni proizvod evrskega območja za prvo četrtletje je bil v skladu s pričakovanji, kar je precej omililo strah investitorjev o morebitnem večjem negativnem odklonu. V največji ekonomiji območja evra Nemčiji je BDP upadel za 2 odstotka, ker je celo nekoliko manj od pričakovanja. Kljub temu je Nemčija uradno podlegla recesiji, saj se je BDP skrčil dve zaporedni četrtletji, je pa država še zmeraj v precej boljšem stanju kot druge na evrskem območju. Na srečo so ti podatki za nazaj, medtem ko so vlagatelji osredotočeni v prihodnost. Tu je nekaj optimizma vlil nemški gospodarski minister s trditvijo, da je Nemčija v aprilu najbrž dosegla dno gospodarske aktivnosti in da gospodarstvo že počasi okreva. Dodatno je ob koncu tedna nekaj optimizma dodala Evropska centralna banka s pripravljenostjo narediti nekaj več, če se sedanji stimulusi izkažejo kot nezadostni.

Medtem ko se ZDA in Evropa še spopadata s širjenjem virusa in počasi ter previdno odpravljata ukrepe, na Kitajskem po njihovih informacijah in podatkih gospodarstvo dela že s precejšnjo zmogljivostjo. Po zadnjih podatkih je bila tam industrijska proizvodnja za april višja od pričakovane in je izkazala rast prvič po izbruhu virusa, kar bi lahko nakazovalo na začetek okrevanja.

Avtor: Slavko Rogan, Upravljavec sklada, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, Rubrika: Borzni komentar, 19. 5. 2020

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi