Pet 17 Aug 2012

V pričakovanju novih spodbud

Glavni ameriški delniški indeks nadaljuje z rastjo, na borzah je prisoten optimizem ob sicer skromnejšem prometu, saj smo v času poletnih počitnic. Še vedno trg zaznamujejo objavljeni poslovni rezultati podjetij za drugi kvartal letošnjega leta, ki so v povprečju nad pričakovanji, in pa makroekonomski podatki, ki so mešani in nakazujejo na možnost ponovne intervencije za spodbujanje največjega svetovnega gospodarstva, to je QE3. To bo znano 31. avgusta, ko se FED ponovno sestane. Optimističen je tudi podatek za ameriško industrijsko proizvodnjo, ki se je v juliju povečala.

Glede na mediano napovedi ekonomistov, ki jo je opravil Bloomberg, naj bi rast svetovnega bruto domačega proizvoda v letošnjem letu znašala 2,2 odstotka. Vse več optimizma najdemo za evropske delnice, saj analitiki napovedujejo, da se stvari v Evropi izboljšujejo ter da grejo ukrepi v pravo smer. Predsednik Evropske centralne banke Mario Draghi je v začetku meseca napovedal, da bodo storili vse za ohranitev stabilnosti evra.

Glavni svetovni gospodarski motor rasti Kitajska se sooča z zmanjšanjem aktivnosti, saj je kitajski bruto domači proizvod v drugem četrtletju letošnjega leta zrasel za 7,6 odstotka glede na lansko leto, kar je najmanj v zadnjih treh letih. Predvsem se je zmanjšal izvoz, kar je zagotovo posledica globalne finančne krize. Po drugi strani pa nas razveseljuje podatek, da je stopnja inflacije na kitajskem tako nizka, da ima centralna banka veliko maneverskega prostora, da z ustreznimi ukrepi omogoči in spodbudi rast kitajskega gospodarstva. Kapitalski trg to tudi pričakuje, kar je razvidno iz opcij na kitajske delnice, saj je strošek zavarovanja proti padcu na kitajske delnice najmanjši v zadnjih 15 mesecih.

Investicijska hiša Morgan Stanley je v zadnjem poročilu nekoliko znižala napovedi za trge v razvoju za letošnje leto, glede na to, da je primerjalni indeks zrasel za 11 odstotkov glede na letošnje dno v mesecu juniju. Morgan Stanley napoveduje, da bo indeks MSCI Emerging Markets konec leta 1.210 točk, kar je še vedno 16 odstotkov nad trenutno vrednostjo. Kot razlog za tako odločitev navajajo unovčevanje dobičkov po taki izjemni rasti, poleg tega pa so v portfeljih povečali deleža denarja iz 0 na 4 odstotke.

 

Avtor: mag. Mitja Baša, upravljavec investicijskih skladov, Triglav Skladi, d.o.o.

 

 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič