Čet 30 Apr 2020

V iskanju dna na kapitalskih trgih

Globalni delniški indeksi so zaradi izbruha pandemije Covid-19 izgubili približno tretjino vrednosti in 23. marca 2020 dosegli dno. Od takrat do 10. aprila so pridobili 20 odstotkov (merjeno v evrih).

S trditvijo glede dna tvegam, da se bo stvarnost do objave članka spremenila, a sredi aprila (v času pisanja prispevka) je temu pač tako. Kakršno koli že bo dogajanje na kapitalskih trgih do konca aprila poglejmo, kateri signali so bili vlagateljem na voljo 23. marca in še pomembneje, katere v prihodnje sploh upoštevati.

Spomnimo se najprej dogodkov 23. marca. CNN je poročal o nepredstavljivih razmerah v ameriških bolnicah in življenjski ogroženosti zdravstvenih delavcev zaradi manka zaščitne opreme. V Veliki Britaniji so razglasili zaprtje države po vzoru nekaterih evropskih držav. Dan prej se je z virusom okužil prvi ameriški Senator Rand Paul, v ameriškem epicentru pandemije - New Yorku pa so razglasili zaprtje države. Odmevala sta izjava ameriškega predsednika, da zdravilo ne sme biti hujše od bolezni, in zagotovilo, da bo ameriško gospodarstvo kmalu spet odprto. Na poslovnih portalih smo lahko zasledili tudi, da so imeli v Italiji dva zaporedna dneva padca števila novih okužb. Novica »ala« »kar koli bo potrebno« pa je prišla s strani Ameriške centralne banke (FED). Ta je z neomejenim odkupovanjem državnih vrednostnih papirjev in zagotavljanjem virov financiranja za celotno ameriško gospodarstvo začela ponujati likvidnost povsod, kjer je bila potrebna (»pozabljene« dele finančnega sistema so pokrili 9. aprila, ko so finančne vire dali na razpolago tudi manjšim podjetjem, lokalnim oblastem, imetnikom komercialnih hipotekarnih posojil in posameznim posojilojemalcem izven naložbenega razreda). Kombinacija novic je slikovito orisala usodnost trenutka, dosegla »uau« odziv na ukrepe FED in ponudila žarek upanja iz Italije. Glede na to, da smo teden pred tem doživeli vrsto čiščenja na borzi v obliki največjih dnevnih padcev tečajev in rekordne volatilnosti, lahko rečemo, da je bil dosežen vrhunec.

Priznam, to je le ena od možnih interpretacij takratnih dogodkov, ki pa je v končni fazi manj pomembna, saj so za vlagatelje bolj relevantne interpretacije današnjih dogodkov. Ključni determinanti naložbene zgodbe sta prihodnji razvoj bolezni Covid-19 in raven prizadetosti gospodarstva. Druga je odvisna od prve, zato drugače, kot da prisluhnemo epidemiologom, ne gre. Ti so o virusu ugotovili že marsikaj novega, a veliko še morajo, predvsem pa še niso dovolj blizu učinkovitemu cepivu. Države so različno drzne z izjavami glede odprtja gospodarstva (in morda se iz tega razvije celo nova konkurenčna prednost!), a dokler bo virus prisoten, bo previdnost veljala, predvsem pa strah, da pride do novega vala izbruha.

Za vlagatelje je kljub vsemu pomembno tudi trenutno soglasje glede druge determinante – ocene škode v gospodarstvu. Predpostavimo, da so za oceno trenutnega konsenza primerne napovedi največjih poslovnih bank, ki napovedi osvežujejo veliko bolj ažurno od uradnih institucij (glede na visoko negotovost vzemimo le ocene rasti BDP in stopnje brezposelnosti za ZDA; tabela 1). Iz napovedi je razvidno, da so ZDA v eni najhujših recesij (z največjim padcem BDP na kvartalni ravni in najvišjo stopnjo brezposelnosti od Velike Depresije), ki pa bo relativno kratkotrajna. Edinstvenost tokratnega dogajanja spremljajo izjemni svežnji državnih ukrepov. Po oceni združenja Bruegel trenutni neposredni fiskalni ukrepi v ZDA znašajo 5,5 odstotka BDP iz leta 2019. Za ocene fiskalne vzdržnosti ZDA bi lahko prišteli še za 4,1 odstotka potencialnih fiskalnih učinkov, s čimer bi se ameriški proračunski primanjkljaj približal 15 odstotkom BDP, rekordni povojni ravni.

Konsenz makroekonomskih napovedi je torej kar dramatičen (pri banki HSBC napovedujejo celo 45-odstoten padec BDP ZDA v drugem četrtletju!), prav tako so izjemni protiukrepi, ki nosijo za zdaj še neopažena fiskalna tveganja. Je potemtakem zgolj 20-odstotno znižanje cen delnic od letošnjega februarja »zadostno« in vključuje vse razpoložljive informacije? Do sredine aprila je bilo očitno temu tako. Vlagatelji so nemara upoštevali tudi vedenjske vzorce ljudi v podobnih razmerah, ki jih lepo pojasnjuje Robert Martorana: ljudje smo konsistentno črnogledi glede pandemij, revščine, demografskih trendov itd., zato so njihova pričakovanja močan pozitiven (angl. »bullish«) dolgoročni kazalnik za kapitalske trge.

Čeprav ne dvomim o človeški sposobnosti, bomo morali počakati na konkretnejše znake učinkovite obrambe zoper virusa, ki bo v obliki selektivne izolacije, iznajdbe zdravila ali cepiva. Vlagateljem bi v tem trenutku svetoval, naj ne stavijo na najugodnejši razplet bolezni Covid-19. Zavedajmo se, da virus ne prinaša ustrezne premije za tveganja kot druga tveganja. Nevtralna struktura prihrankov, v kateri imajo prostor tudi delnice, zato omogoča zadostno izkoriščanje priložnosti, ki jih nudi kapitalski trg po obsežnejših padcih cen naložb.

Avtor: mag. Gorazd Belavič, CFA, direktor sektorja za analize, Triglav Skladi

 

 

Objavljeno v: Svet Kapitala, 30. 4. 2020,

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič