Pon 28 Jul 2014

Upravljavci optimistični, pričakujejo solidno rast

SVETOVNI TRGI VERJAMEJO V FINANCE, POTROŠNE DOBRINE, EVRO

Rezultati redne mesečne ankete, ki jo je v začetku julija izvedla investicijska banka Bank of America Merrill Lynch, nakazujejo na nadaljevanje optimizma med upravljavci na svetovnih kapitalskih trgih. V anketi je sodelovalo 228 upravljavcev, ki skupaj upravljajo 674 milijard ameriških dolarjev premoženja. V svojih portfeljih so, na splošno gledano, ohranili povečano pozicijo v bolj tveganih naložbah, obenem pa zadržali nekaj varnostne rezerve v obliki prostih denarnih sredstev. Tako je naduteženost delnic v primerjavi z obveznicami dosegla eno najvišjih vrednosti v zadnjih trinajstih letih, kar je glede na zdaj nizke donosnosti do dospetja obveznic toliko bolj razumljivo. Glede na zgodovinske podatke so, splošno gledano, v trenutnih strukturah portfeljev upravljavcev povečane izpostavljenosti do sektorjev financ, potrošnih dobrin in tehnologije, regionalno gledano pa do evrskega območja in Japonske. Zmanjšanja izpostavljenost je do sektorjev zdravstvo, osnovne potrošne dobrine in telekomunikacije, po regionalni strukturi pa do rastočih trgov. Z vidika naložbenih razredov so glede na zgodovinske vrednosti nadutežene delniške naložbe, podutežene pa surovine in obveznice.

Večina upravljavec pričakuje, da bo v prihodnjih dvanajstih mesecih globalna ekonomija nadaljevala s solidno rastjo, nekoliko pa so se povečala inflacijska pričakovanja. Glavni vzrok za morebitna tveganja in negotovosti za stabilnost finančnih trgov upravljavci še vedno navajajo geopolitična tveganja, na drugo mesto uvrščajo nezmožnost poplačil glavnic na Kitajskem, visoko pa uvrščajo še tveganja, povezana s pretiranimi vrednostmi posameznih naložbenih razredov in deflacijo na območju evra. Na vprašanje, kam naj podjetja usmerijo denarni tok, večina upravljavcev odgovarja v investicije, manjši del v izboljšanje bilanc (zmanjšanje zadolženosti) ali vračanje denarja delničarjem (dividende, odkup lastnih delnic).

Z vidika delniških naložb imajo upravljavci v svojih portfeljih trenutno povečano izpostavljenost do večinoma cikličnih sektorjev, kot so tehnologija, energija, industrija in finance, medtem ko najbolj poduteženi sektorji ostajajo oskrba, telekomunikacije in osnovne potrošne dobrine.

V zadnjih petih mesecih so upravljavci močno povečali svojo izpostavljenost do sektorja energija, ki je tudi najboljši sektor po donosu v letu 2014 na globalni ravni. Relativno ugodna vrednotenja sektorja glede na zgodovinske vrednosti in ostale delniške naložbe ter stabilna cena nafte so očitno prispevali, da se je velik del sredstev na borznih trgih selil v energijo. Stabilno poslovanje in visoka dividendna donosnost pa sta dva od vzrokov, da se na drugo mesto po donosu uvršča sektor oskrbe. Uspešno borzno leto je za zdaj tudi za sektorjem informacijska tehnologija, kjer glavna podjetja ponovno objavljajo dobre poslovne rezultate, vse skupaj se pozitivno kaže tudi na cenah delnic. Pri dnu lestvice po donosu v letošnjem letu, a še vedno pozitivno, najdemo defenzivna sektorja potrošne dobrine in telekomunikacije.

Avtor: Jernej Kozlevčar, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, P&D / BORZNA ANALIZA, str. 22, 28. 7. 2014, rubrika: Svetovni Trg

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt