Pon 24 Aug 2015

Upehana Kitajska straši svetovne borze

KOREKCIJA NA SVETOVNIH TRGIH ODPIHNILA 2200 MILIJARD DOLARJEV

Serija negativnih novic iz drugega največjega svetovnega gospodarstva, Kitajske, je prejšnji teden dobro prestrašila tudi investitorje na večjih razvitih svetovnih borzah. Slabši podatek o vrednosti indeksa nakupnih menedžerjev PMI za Kitajsko, ki je z vrednostjo 47,1 padel najnižje v šestih letih in pol, je povzročil, da je tudi letošnji najbolj stabilen ameriški indeks S&P 500 v četrtek padel pod najnižjo vrednost, doseženo v letošnjem februarju 2050 indeksnih točk. Vrednosti PMI, nižje od 50, pomenijo pričakovanje zmanjšanja gospodarske aktivnosti.

Samo v prejšnjem tednu je S&P 500 izgubil 2,7 odstotka vrednosti. V četrtek je bil v primerjavi z začetkom letošnjega leta za 1,13 odstotka nižje. Med razvitejšimi svetovnimi borzami je na tedenski ravni največ izgubil japonski indeks Nikkei 225, in sicer 5,3 odstotka, kar je povsem razumljivo glede na pomembnost Kitajske za njihov izvoz. Podobne padce je izkazal korejski indeks Kospi. Tudi vidnejši evropski indeksi so prejšnji teden izkazovali kar lepe minuse, nemški indeks DAX 30 tudi več kot 6 odstotkov, le malo manj evropski indeks DJ Eurostoxx 50.

Vse več investitorjev se ob takih padcih sprašuje, ali se bodo ti nadaljevali, glede na pričakovanja, da bo ameriška centralna banka kmalu začela zviševati obrestne mere. Prav zadnja dogajanja pa so verjetnost septembrskega dviga močno zmanjšala, na vsega 30%.

Učinek Kitajske je tudi posreden, preko surovin. Padci cen surovin bodo v drugi polovici tega leta nedvomno dodatno zmanjšali že tako nizka inflacijska pričakovanja. Ponovno spogledovanje z deflacijo tako ni več izvzeto, ne v EU ne v ZDA. Če se bodo svetovne napovedi še poslabšale, je povsem mogoče, da ameriška Fed z dvigom obrestnih mer počaka na leto 2016.

Zadnje trgovalne dni je vse to imelo za posledico zmanjšanje obrestnih mer ameriških državnih obveznic in padec vrednosti dolarja. Na drugi strani Atlantika se povečuje tudi verjetnost, da bo ECB povečala odkupe obveznic. Ugodne monetarne politike centralnih bank bi morale tako vsaj še nekaj časa preprečiti večje padce na razvitih svetovnih borzah, in to kljub temu da vrednotenja niso nizka. Na 10 odstotno korekcijo ameriškega indeksa S&P 500, ki se ni zgodila že skoraj štiri leta, bo verjetno treba počakati.

 

Avtor: mag. Radivoj Pregelj, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, str. 22, 24. 8. 2015, rubrika: Trgi OECD

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več