Pon 19 Maj 2014

Turčija leto potem

Lani konec maja so se v Istanbulu začele demonstracije. Ljudje so zahtevali odstope politikov, o katerih so se pojavili sumi koruptivnih dejanj.

Do takrat je v očeh investitorjev Turčija veljala za perspektivno in politično stabilno državo. Z začetkom demonstracij se je ta slika spremenila. Strah pred prihodnostjo je povzročil začetek odliva tujega kapitala, s katerim je država financirala zunanjetrgovinski primajkljaj.

Kapital se je začel seliti iz države, kar se je poznalo tako na borzi, kot tudi na valuti. Glavni borzni indeks BIST 100 je dosegel vrh lani 22. maja pri 93.178 indeksnih točkah. Pot navzdol se je začela kmalu potem in do 3. junija je indeks (merjeno v lokalni valuti) izgubil 17 odstotkov vrednosti. Takrat je začela proti evru izgubljati tudi tamkajšnja valuta, turška lira. Po počasnem drsenju je do konca januarja letos izgubila okoli 25 odstotkov vrednosti, ko je sledil obrat trenda. Trenutno je turška lira okoli 15 odstotkov nižje, kot je bila konec maja lani.

Poleg padca valute so se zvišale tudi obrestne mere. To je zmanjšalo rast kreditov, saj so ti postali precej dražji. To je lahko tudi pozitivno, saj je obstajala možnost, da bi nastal kreditni balon. Zmanjšanje kreditov je vplivalo na potrošnjo ter med drugim tudi negativno na uvoz. Šibka domača valuta je bila blagodejna za izvoz, oboje pa je imelo pozitivne učinke na zmanjšanje primanjkljaja v trgovinski bilanci.

Po zadnjih podatkih, objavljenih za zadnje četrtletje lanskega leta, ima Turčija 4,4 odstotno gospodarsko rast na medletni ravni. Tak trend velja že tri četrtletja. Kriza očitno ni imela bistveno negativnega vpliva na rast BDP. Trend na delniškem trgu se je v zadnjem času obrnil, pridobivati pa je začela tudi lira. Tako je borzni indeks BIST 100 od konca marca do sredine maja pridobil petino vrednosti, zaradi apreciacije lire pa je donos za tuje investitorje še boljši in se giblje na ravni okoli 30 odstotkov.

Graf: Borzni indeks BIST100, sprememba v evrih in lirah

Vir: Bloomberg

Avtor: Matjaž Dlesk, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, P&D / BORZNA ANALIZA, str. 26, 19. 5. 2014, rubrika: Trgi OECD

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Ko delniške trge zajame panika

Preberi več