ZDA
Sob 3 Nov 2018

Tudi ZDA pod gladino v letošnjem letu

Če smo lahko v minulih tednih govorili, da je trg ZDA edini kljuboval rdečim številkam (merjeno kot donosnost v letošnjem letu), sedaj lahko trdimo, da skoraj ni razvitega trga, ki bi se letos lahko pohvalil s pozitivno donosnostjo.

Lahko rečemo, da so trgi uradno v korekciji, saj je tudi ameriški indeks od svojega letošnjega vrha izgubil več kot 10 odstotkov vrednosti. S precej slabšo donosnostjo se srečujemo na evropskih borzah, razvijajoči se trgi so jo odnesli še slabše – predvsem zaradi trgovinskih pritiskov ameriškega predsednika Trumpa. Če gledamo na drugi strani makroekonomske podatke, predvsem z razvitih trgov (ZDA in EU), so ti z redkimi izjemami še zelo robustni (odlična 3,5-odstotna rast BDP v tretjem četrtletju za ZDA). Prav tako so tekoči rezultati poslovanja podjetij večinoma dobri – v povprečju je več kot 80 odstotkov ameriških podjetij objavilo podatke o dobičku, ki je presegel napovedi analitikov. Kar je močno zmotilo kapitalske trge – in to zlasti v ZDA, so opozorila nekaterih večjih ameriških podjetij o načrtih – v smislu poslabšanja poslovanja zaradi trgovinskih sporov in posledično ohlajanja gospodarske rasti. Na drugi strani v prid poslovanju ameriških izvoznikov ne dela dolar, ki se je tudi tokrat izkazal za varen pristan in se opazno okrepil v primerjavi z evrsko valuto.

Trump pa seveda v svojem slogu – razlog za korekcijo na trgih ne vidi v svojih ukrepih (trgovinski spori), ampak želi krivdo prevaliti na ameriško centralno banko, ki po njegovem mnenju s prehitrim tempom dviguje ključno obrestno mero in tako upočasnjuje gospodarsko rast. Vseeno si upamo trditi, da je ritem višanja ključne obrestne mere v ZDA bolj ali manj pričakovan in tudi že vračunan v tečaje na borzah. Na začetku tedna je sicer Trump spet postavljal v ospredje trgovinsko vojno s Kitajsko, s čimer je dodatno prilil rdečico na trge – vseeno pa se je hitro zavedel posledic in je že v torek miril trge z napovedjo o »velikem dogovoru s Kitajci«. Vsekakor se trgi pretirano bojijo negotovosti in recesije in to je glavni razlog za upad borznih indeksov – kar pa je seveda ugoden trenutek za postopen vstop na kapitalske trge.

Avtor: Janez Javornik, Triglav Skladi d. o. o.

DNEVNIK, 3. 11. 2018, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo