Sre 4 Dec 2019

Tekma na trgu mikroprocesorjev

Vroča delnica: AMD je predstavil novo generacijo procesorjev, ki so zmogljivejši od Intelovih

Intel nikoli ni bil novinec na trgu mikroprocesorjev za domačo rabo. Ameriška družba je postala vodilna igralka te industrije vse od uvedbe prvega komercialnega mikroprocesorja leta 1971, ki ga je sama razvila (to je bil znameniti Intel 4004). Trg je monopolno obvladovala vse do devetdesetih let prejšnjega stoletja. Takrat se je multinacionalka Advanced Micro Devices (AMD) odločila, da tudi sama zapleše na tem odru. Celo več: leta 2003 je AMD uvedel serijo mikroprocesorjev Athlon 64, ki je temeljila na štiriinšestdeset-bitni tehnologiji. Posledično je imel AMD produkt, ki je bil v mnogih pogledih boljši od Intelovega rivala Pentiuma 4.

Čeprav je bil Intel še vedno krepko največji igralec na trgu, si je AMD izboril pomembno nišo. Z uvedbo več-jedrne tehnologije v industriji mikroprocesorjev leta 2006 (ki je sovpadala s komercializacijo Intelove arhitekture Core in nastankom produkta Intel Core 2 in kasneje Intel i) je Intel spet prevzel tehnološki prestol in še povečal svoj tržni delež.

Izdelki AMD niso bili dovolj tehnološko dovršeni, da bi lahko konkurirali Ameriškemu velikanu. Tudi AMD prevzem ATI, ki je skupaj z nVidio povsem obvladoval trg grafičnih kartic, ni odobril sadov. AMD ni uspelo izkoristiti tehnološke in tržne sinergije, ki jo takšen prevzem nudi. Posledično je AMD postal nišna izbira tako na trgu mikroprocesorjev kot grafičnih kartic. Produkti AMD so veljali za manj zmogljive in cenejše alternative produktom, ki so jih razvijali drugi proizvajalci. A vendar je Intel zašel v tehnološko krizo. Sedanja Intelova platforma namreč še vedno temelji na tehnologiji Core in je efektivno dosegla najvišjo raven svoje evolucije. Z uvedbo šeste generacije mikroprocesorjev serije Intel i leta 2015 je družba uvedla štirinajstnanometerski proizvodni postopek. Tega ni uspela izboljšati vse do leta 2019, ko je delno uvedla čipe, ki temeljijo na desetnanometerski proizvodnji (deseta generacija procesorjev Intel i). Zanimivo je, da so Intelovi najzmogljivejši procesorji (to je serija Intel i9) še vedno proizvedeni s štirinajstnanometerskimi procesi.

AMD pa ni ostal križemrok. Konec leta 2014 je vodenje družbe prevzela Lisa Su. Američanka tajvanskega rodu, ki je doktorirala iz elektrotehnike na znameniti ameriški univerzi MIT, je družbo obrnila v pravo smer. Tako je AMD leta 2017 uvedel svoj prvi štirinajstnanometerski mikroprocesor (Ryzen), ki so ga leta 2018 izboljšali tako, da ga proizvajajo v dvanajstnanometerskem proizvodnem postopku. Tako se je zmogljivost njihovih čipov močno približala tekmecu. Novembra 2019 pa je AMD uvedel tretjo generacijo procesorjev Ryzen, ki so proizvedeni s sedemnanometersko proizvodno tehnologijo. Testi kažejo, da so ti procesorji obenem zmogljivejši in cenejši od Intelove desete generacije serije Intel i. Trgi tega niso prezrli.

Delnica AMD tradicionalno niha, letos pa je njena cena rasla in več kot podvojila svojo začetno vrednost. Intelova delnica, ki je veljala za stabilnejšo od obeh, je postala bolj volatilna. Ko so v javnost prišle informacije o specifikacijah tretje generacije Ryznov, je cena Intelove delnice padla za kar četrtino. Menim, da se bo zaradi napisanega ta trend nadaljeval še naslednje leto. Leta 1996 je AMD izdelal svoj prvi mikroprocesor, AMD K5. Izbira šifre ni bila naključna: K kot Kriptonit. Pot do vrha je bila zelo naporna, a zdi se, da je AMD končno premagal Supermana.

Avtor: Erik Scheriani, Triglav Skladi

 

DELO P&D, 2. 12. 2019, Rubrika: Borzna analiza

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več