Pet 23 Maj 2014

Teden v znamenju prevzemnih zgodb

Konec aprila so prišle na dan informacije, da želi ameriška farmacevtska družba Pfizer prevzeti angleško družbo AstraZeneca, kar je povzročilo močno rast delnic AstraZenece. To je bila še ena v seriji aprilskih novic, ki so vključevale tudi prodajo Novartisovih divizij za cepiva in veterino podjetjema GlaxoSmithKline ter Eli Lilly, kupili pa so zdravila za raka. Razlog za povečano število transakcij v farmacevtski industriji je predvsem v specializaciji na posameznih področjih in s tem večji dobičkonosnosti v času, ko mnogim najbolje prodajanim zdravilom zapadajo patenti.

Motiv Pfizerja za prevzem AstraZenece je poleg stroškovne učinkovitosti in dostopa do novih zdravil za raka tudi v zniževanju davčne stopnje. S prenosom sedeža podjetja iz ZDA v Veliko Britanijo, ki ima nižjo davčno stopnjo, bi se namreč bistveno znižal davek na dobiček. V tem tednu je Pfizer dal svojo končno ponudbo za prevzem v smislu »vzemi ali pusti«, vredno okoli 85 milijard evrov, ki jo je AstraZeneca gladko zavrnila, češ da ne odraža poštene vrednosti podjetja. Zavrnitev ponudbe je negativno vplivala na borzni tečaj AstraZenece, ki je v ponedeljek strmoglavil za dobrih 11 odstotkov. Pfizer bo na tej točki morda nadaljeval prejšnje načrte, da podjetje razdeli na dva dela (patentirana zdravila in starejše produkte), omenja pa se tudi možnost prevzema podjetij Merck & Co. ali Bristol-Myers Squibb Co., ki podobno kot AstraZeneca eksperimentirajo z novo generacijo zdravil za raka in imajo z Pfizerjem že razvit neki partnerski odnos. Velik problem je, da s tema podjetjema Pfizer ne bo imel davčnih ugodnosti, ki bi jih prinesel prevzem AstraZenece.

Druga večja prevzemna zgodba, ki je v tem tednu dobila končno obliko, pa je načrtovan prevzem ponudnika televizijskih in kabelskih storitev DirecTV s strani telekomunikacijskega giganta AT&T, v vrednosti 48,5 milijard dolarjev. Ponudba je dana delno v denarju (28,5 dolarjev) preostanek v višini 66,5 dolarja pa v delnicah podjetja AT&T. Prevzem bo omogočil podjetju AT&T kombiniranje obstoječih paketov mobilne in fiksne telefonije ter internetnih storitev s ponudbo satelitske televizije. Objava prevzemne cene v tem tednu ni vplivala na rast tečaja delnic DirecTV, saj so tečaj delnic dvignile že govorice o prevzemu v začetku maja.

Prevzemne zgodbe, ki jih v letošnjem letu ni bilo malo, potrjujejo ugibanja z začetka leta, da bo letošnje leto prevzemno aktivno. V mnogih globalnih podjetjih so se namreč nakopičile zaloge denarnih sredstev, ki jih morajo podjetja investirati v prevzeme, organsko rast, odkupe lastnih delnic ali izplačati v obliki dividend. Vse to pa kaže na podporo delniškim trgom v bližnji prihodnosti.

Avtor: Sašo Ivanović, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 28, 23. 5. 2014, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič