Ned 10 Maj 2020

Stava vlagateljev na višje cene se lahko izjalovi

Kljub napovedanim omejitvam črpanja je nafte še preveč in do uravnoteženja trga še ni prišlo.

Aprilsko trgovanje z zahodnoteksaško nafto WTI je bilo res zgodovinsko, saj so znotraj enega trgovalnega dne doživeli negativno ceno vse do – 40,32 dolarja za sod, kar se še ni zgodilo v času trgovanja z nafto na blagovni borzi.

Zakaj je prišlo do take ekstremne situacije? Pred zapadlostjo majske terminske pogodbe so vsi udeleženci, predvsem pa špekulanti, prodajali terminske pogodbe, da bi se izognili fizičnemu prevzemu nafte. Hkrati so bile zapolnjene skladiščne zmogljivosti v mestu Cushing v Oklahomi, kjer je točka dobave za nafto WTI. Ob negativni ceni so bili prodajalci in proizvajalci pripravljeni kupcu plačati, da prevzame fizično nafto, pri tem pa se je pojavil večji problem, kam jo uskladiščiti.

Tržna cena se je nato ob koncu trgovanja z majsko pogodbo oblikovala pri ceni deset dolarjev za sod. Sledila je večja nihajnost pri ceni nafte, saj bi se lahko ob naslednji zapadlosti terminske pogodbe spet spopadli z negativno vrednostjo. Da bi se izognili temu je večina investicijskih indeksnih skladov (ETF) konec aprila prodala okoli 30 odstotkov vseh junijskih pogodb in kupila julijske, avgustovske in septembrske. Ta prehod na poznejše pogodbe je razmere na naftnem trgu nekoliko stabiliziral. Cena nafte WTI se je nato zvišala nad 25 dolarjev za sod, medtem ko se je brent zavihtel na 31 dolarjev.

Nepričakovana epidemija koronavirusa je zmanjšala svetovno povpraševanje po nafti za okoli 30 milijonov sodov na dan, kar pomeni, da se svet spopada s preobsežno ponudbo in seveda z nizko ceno. Vrnitev na predkrizno raven bo počasna in postopna, vmes pa se bodo kopičile velike zaloge. Kdaj se bodo »očistile«, je težko napovedati, saj tudi proizvajalci niso zmanjšali proizvodnje v takšnem obsegu, ki bi ga zahteval izpad povpraševanja.

 

Za zdaj so predvsem ameriška naftna podjetja napovedala za 25- do 30-odstotno znižanje investicij. Nekateri ameriški proizvajalci nafte iz skrilavcev napovedujejo, da bi ustavljeno proizvodnjo lahko obnovili, ko bodo cene nafte presegle 30 dolarjev za sod. Trg za zdaj že verjame, da je preobsežna ponudba nafte dosegla vrh konec aprila in da se bodo zaradi dogovora Opeca + in zmanjšanja proizvodnje po naravni poti (okoli 3,4 milijona sodov na dan zunaj Opeca +) znižale tudi zaloge.

Trenutno je nafte še vedno preveč, zaloge rastejo med 10 in 15 milijoni sodov na dan. Zato se prehitra stava vlagateljev na višjo ceno lahko spet izjalovi. Prej bomo imeli obdobje nizke cene nafte WTI in brent, seveda z visokimi nihaji v obe smeri.

Avtor: Miha Mihalj, upravljavec sklada, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, Rubrika: Surovine, 10. 5. 2020

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič