Pet 18 Apr 2014

Stari (dobri) Balkan letos med donosnejšimi naložbami

Po dobri četrtini leta lahko opazimo, da so balkanske borze ene najdonosnejših v letošnjem letu. V omenjenem obdobju se z najvišjo rastjo tečaja ponašajo delnice v Bolgariji, čeprav tamkajšnji delniški indeks SOFIX stagnira od konca februarja. Zadnji mesec je bil donosen za vlagatelje v slovenske »blue-chipe«, nadpovprečno nagrajeni pa so bili vlagatelji na turškem kapitalskem trgu (vse merjeno v evrih).

Razlogov za vedro razpoloženje vlagateljev v Sloveniji je bilo v zadnjem mesecu dni več. Objave rezultatov poslovanja podjetij v minulem letu, predlogi dividend iz naslova lanskoletnih dobičkov, precej »stimulativna« pa je tudi spletna stran Slovenske odškodninske družbe (Sod), kjer sta bila med drugim objavljena poziv morebitnim kupcem za oddajo izjave o interesu za Telekom Slovenije, ter obvestilo, da je druga skupina prodajalcev, kjer tudi sodeluje Sod, našla finančnega svetovalca za prodajo večinskega deleža v družbi Cinkarna Celje. Podoben prodajni proces se je zaključil pri družbi Helios, kjer je konzorcij aprila prejel kupnino. Če v celotno zgodbo vključimo tudi vse jasnejše signale, da je hrvaškemu Agrokorju vendarle uspelo zbrati finančne vire za Mercator, lahko sklepamo, da je napovedano lastniško prestrukturiranje v polnem teku. Med novicami velja izpostaviti tudi predlog novomeške Krke o izplačilu 2,10 evra bruto dividende za delnico. Pri trenutnem tečaju to pomeni dobro triodstotno dividendno donosnost, vprašanje pa je, koliko »volje« imajo letos institucionalni lastniki Krke s Hrvaške, ki so lani poskušali izglasovati višjo dividendo in umik lastnih delnic, s čimer so želeli zvečati dobičkonosnost delnic farmacevta. Za iskalce dividend bo letos precej zanimiv Aerodrom Ljubljana. V sklicu skupščine je predlaganih 9,16 evra bruto za delnico. Pri včerajšnjem zaključnem tečaju to znaša izjemno, 21-odstotno donosnost iz naslova dividend. A pazljivost pri omenjeni delnici ni odveč. Podjetje je uvrščeno na vladin prodajni seznam, nakup zaradi dividend pa se izplača le, če pričakujete prevzem po ceni, ki ni bistveno nižja od trenutne tržne cene.

Dvig turških delnic temelji na vsaj začasni stabilizaciji političnih razmer. Vladajoča stranka AKP si je uspela zagotoviti okoli 45-odstotno podporo na lokalnih volitvah, kar je sicer manj kot na preteklih volitvah, a dovolj za nadaljevanje vladanja. Predvsem pa izid pomeni, da stranka kljub številnim očitkom o korupciji ne bo naklonjena predčasnim parlamentarnim volitvam, ki bodo vsekakor bolj odločilne za usodo voditelja stranke Erdogana. Kot v žargonu pravijo vlagatelji, so turške delnice pred mesecem predstavljale tako imenovani »sweet spot« (angl. odlično naložbeno priložnost), saj je bila poleg delniških tečajev na močno znižanih nivojih tudi turška valuta. Sledilo je dvojno »sladkanje«: iz naslova rasti lokalnih tečajev in turške lire.

 

Avtor: Gorazd Belavič, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 24, 18. 4. 2014, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več