Sob 7 Jan 2017

Spregledana posledica decembrske odločitve ECB

V prispevku iz začetka novembra sem kot enega pomembnejših dogodkov v decembru izpostavil zasedanje Evropske centralne banke (ECB). Odločitve, ki so bile sprejete, so se okusile kot mešanica sladkega in kislega (podaljšanje programa odkupov vrednostnih papirjev in znižanje kriterija donosnosti kot pogoja za nakup pod ključno depozitno mero v višini -0,40 odstotka na eni strani ter zmanjšanje razpoložljivega mesečnega zneska odkupov na drugi strani), ki so jo vlagatelji naposled sprejeli kot ustrezno za pripravo na novoletno praznovanje. Borzni trgi so tako do konca leta močno pridobivali in leto končali v divjem ritmu.

Medtem ko sta bila trajanje in mesečni obseg pogosto obdana z večjem sojem pozornosti, je malce potiho in malce presenetljivo prišlo do zanimivih posledic odločitve o znižanju kriterija donosnosti pod ključno depozitno mero v višini -0,40 odstotka. Čeprav smo že pred leti podoben pojav opazovali v Združenih državah Amerike, smo ga tokrat bolj od blizu začutili v Evropi. Gre za motnje v delovanju repo trgov, ki so posledica pomanjkanja najkakovostnejših obveznic državnih izdajateljev, ki imajo v repo poslih vlogo zastavljenega premoženja. Repo trgi so eden od pomembnejših gradnikov finančnega sistema predvsem z vidika zagotavljanja ustrezne likvidnosti in so zaradi tega pod budnim očesom nadzornikov in večjih vlagateljev, medtem ko so manjšim vlagateljem precej tuji. Tudi zato se le občasno zgodi, da se članki o razmerah na teh trgih uvrstijo med najbolj vidne.

Zagotovo lahko prejšnji odstavek logično povežete z uvodnimi vrsticami tega članka. Agresivno nakupovanje Evropske centralne banke oziroma njenih članic torej povzroča resne težave pri normalnem delovanju osnovnih gradnikov finančnega sistema. Napetosti so vidne na kratkoročnih delih krivulj državnih vrednostnih papirjev, ki so se od sredine decembra potopile globoko v negativno območje. Tako šestmesečne nemške zakladne menice kotirajo pri donosnosti -0,91 odstotka, francoske pri -0,69 odstotka, italijanske pa pri -0,32 odstotka. Še opazneje se izrazijo na krivuljah repo obrestnih mer, kjer so donosnosti v decembru na primer v Nemčiji zgrmele na -4,9 odstotka. Za zdaj ukrepi za umiritev razmer na repo trgih, ki jih je Evropska centralna banka prav tako sprejela 8. decembra 2016, še niso uravnovesili sil med povpraševanjem in ponudbo.

 

Avtor: Rok Bertoncelj, Triglav Skladi

 

Dnevnik, str. 28, 7. 1. 2017, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS september 2020

Preberite poročilo