ZDA
Sob 13 Maj 2017

Spokojnost na Constitution Avenue 2051

Vlagatelji vstopajo v poletje nasmejanih obrazov. Svetovni delniški indeksi so letos globoko v zelenem, saj so mnogi med njimi pridobili več kot 10 odstotkov. 

To je razumljivo, saj so splošni makroekonomski kazalci še vedno solidni, poleg tega se aktivnost krepi tudi v podjetniškem svetu. Tako so podjetja v prvem četrtletju v Združenih državah Amerike prvič po tretjem četrtletju leta 2011 ponovno dosegla več kot 10-odstotno rast dobičkov, pri čemer je bila rast enakomerna porazdeljena med vse gospodarske sektorje.

Priročno je, da se robustno poslovanje podjetij izkazuje ravno v času, ko je podpora predsednikovanju Donalda Trumpa zaradi popolnih obratov glede na predvolilne obljube na najnižjih ravneh po izvolitvi.

Medtem ko dogajanje v Beli hiši spominja na resničnostno oddajo Vajenec, ameriški centralni bankirji v zgradbi Marriner Eccles, le 20 minut hoda stran, prvič po mnogih letih v miru kujejo načrte za junijski sestanek. Potem ko so šele konec februarja napovedali marčevski dvig ključne obrestne mere in suvereno osvetlili pot do konca leta s kar dvema do tremi nadaljnjimi dvigi, se zdi njihova naloga do konca leta precej enostavna. Iz tira jih ni vrgla niti objava ocene za rast bruto domačega proizvoda v prvem četrtletju letošnjega leta, ki je s skromnih 0,7 odstotka pristala najnižje v zadnjih treh letih. Še več, po sestanku v maju so jo ocenili kot prehodno, v govorih, ki so sledili v naslednjih dneh pa so guvernerji poudarjali zavezanost predvidenemu načrtu dvigov ključne obrestne mere. Verjetnost za dvig v juniju je tako dosegla sto odstotkov.

Kaže, da je edini njihov pravi preostali letošnji izziv, kako izpeljati zmanjšanje bilance ameriške centralne banke brez negativnih vplivov na gospodarstvo in kapitalske trge. Čeprav bo to ob predvidenih dvigih še dodatno povečalo vtis restriktivnosti monetarne politike, se vlagatelji na vse skupaj za zdaj ne ozirajo preveč. Še več, indeks finančnih razmer se celo približuje najvišjim ravnem v zadnjih desetih letih, kar zagotavlja, da dvomov o upravičenosti dvigov in celo zmanjšanja bilance centralne banke ni. Guvernerjem na Constitution Avenue 2051 bo tako verjetno celo preostalo dovolj časa za spremljanje twitter računa ameriškega predsednika, ki se bo potil na drugi strani parka Eclipse.

Avtor: Rok Bertoncelj, Triglav Skladi

 

Dnevnik, str. 15, 13. 5. 2017, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več