Pon 18 Dec 2017

Solidno letos, spodbudno tudi za prihodnje leto

Trgi v razvoju Letos bodo vlagatelji verjetno vknjižili še kakšno odstotno točko več kot lani. Leto 2017 se bo za evrske vlagatelje na trgih v razvoju tako kot lansko končalo solidno.

Konec leta bodo vlagatelji zelo verjetno vknjižili še kakšno odstotno točko višjo donosnost kot lani (15 odstotkov z vključenimi dividendami).

Kako pa kaže za prihodnje leto? V družbi bomo še naprej naklonjeni omenjenim gospodarstvom. Ena najbolj sinhronih gospodarskih rasti naj bi se nadaljevala tudi prihodnje leto. Medtem ko se nekatere države izvijajo iz recesije (na primer Rusija in Brazilija), se pri drugih ohranja dinamika rasti, ki je višja kot v razvitih gospodarstvih, a hkrati nižja kot v obdobju pred nastopom finančne krize.

Velik vpliv na razvoj regije ima Kitajska, ki sicer upočasnjuje svojo gospodarsko rast, a z vsemi vzvodi, ki jih ima tamkajšnja oblast nad gospodarstvom, se to za zdaj dogaja postopno in nadzorovano. V drugi polovici oktobra so imeli na Kitajskem 19. kongres komunistične partije, kjer so izvolili novo vodstvo in pripravili »vizijo« države za prihodnjih pet let. Kitajska naj bi postala vodilna svetovna sila na političnem, gospodarskem in vojaškem področju, stabilno gospodarsko rast pa naj bi zagotavljali s posebno skrbnostjo do okolja in pravičnejšo razdelitvijo premoženja. Precej drzni načrti, ki očitno hranijo optimizem med ljudstvom.

Znani geopolitični analitik Ian Bremmer je pred kratkim objavil rezultate Ipsosove ankete, na kateri kar 53 odstotkov Kitajcev meni, da se razmere v svetu izboljšujejo. S tem naj bi se strinjalo le 16 odstotkov Američanov in sedem odstotkov Nemcev. Leta 2018 bodo na sporedu tudi številne volitve. Marca bodo predsednika Putina verjetno spet izvolili v Rusiji, novega predsednika pa bodo dobili v Mehiki in Braziliji. Po mnenju Capital Economics bo razplet v Mehiki, kjer bodo tudi volitve v kongres, pomemben za pogajanja o Nafti, Braziliji pa se obeta nekoliko populistična oblast, ki bi lahko opustila izvajanje strukturnih reform.

Graf: Donosi izbranih trgov (rast delniških indeksov, v odstotkih)

 

Vir: Bloomberg, 

Avtor: Gorazd Belavič, Triglav Skladi

DELO, STR. 18, 18.12.2017, RUBRIKA: TRGI V RAZVOJU 

   Zapri

   Želim izvedeti več

   V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

   Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

   Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

   Pomembno:

   Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

   Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

   Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

   Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

   Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

   Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

   To prevent automated spam submissions leave this field empty.

   Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

   Mesečno poročilo

   Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

   Preberite poročilo