Pon 7 Nov 2016

Slovenski varčevalci v družbi Švedov, Nemcev, Nizozemcev in Francozov

Od dobrih 16 milijard evrov vlog, ki jih imajo slovenska gospodinjstva pri bankah, jih je kar 60 odstotkov na vpogled.

Dobrih devetdeset let mineva od prvega mednarodnega kongresa bank hranilnic (angl. »savings bank«), ki se je odvijal konec oktobra 1924 v Milanu. Zadnji dan kongresa (31. oktobra) je bil razglašen za mednarodni dan varčevanja, katerega namen je promocija varčevanja, še posebno pa izobraževanje o širšem pomenu varčevanja, to je ne samo o pomembnosti in nujnosti pametnega ravnanja s prihranki in skrbi za varnejšo prihodnost, temveč tudi o nasprotovanju vsemu, kar bi varčevanje lahko onemogočalo (kot so, na primer igre na srečo).

Slovenci z varčevanjem načelno nimamo težav. Državni statistični urad je konec lanskega leta objavil podatke o bruto stopnji varčevanja gospodinjstev v evropskih državah za leto 2014. Delež bruto varčevanja v bruto razpoložljivem dohodku je znašal 14,1 odstotka, s čimer smo se v EU uvrstili na peto mesto, za Švedsko, Nemčijo, Nizozemsko in Francijo. Še večjo nagnjenost k varčevanju kaže delež posojanja (financiranja drugih sektorjev) v bruto razpoložljivem dohodku, saj smo se tam z 8,7 odstotka uvrstili na drugo mesto, za Švedsko. Pri odrekanju tekoči porabi na račun prihodnje sodimo očitno v evropski vrh.

Podatek, vreden analize, je struktura naših prihrankov. Pri tem se v primerjavi z Evropo izkažemo za bolj konservativne varčevalce. Povprečno gospodinjstvo v evrskem območju ima v bančnih vlogah 30 odstotkov finančnega premoženja, medtem ko ga imajo slovenska 40 odstotkov. Od dobrih 16 milijard evrov vlog, ki jih imajo slovenska gospodinjstva pri bankah, jih je kar 60 odstotkov na vpogled. Poleg vlog na našo izdatno »previdnost« kaže tudi dobrih deset odstotkov gotovine v primerjavi z le tremi v evrskem območju.

Če se po eni strani zavedamo pomembnosti varčevanja, pa kažemo po drugi manj razumevanja za pomembnost strukture finančnega premoženja. Tolikšen obseg vlog in še posebno vlog na vpogled, ki ponujajo nični nominalni donos, je posledica nižjega zaupanja Slovencev v alternativno varčevanje in nizkih obrestnih mer na depozite. Te so v Sloveniji povprečno celo nekoliko nižje kot v evro območju, predvsem na vloge do enega leta). O čem bi se torej lahko pogovarjali na hipotetičnem varčevalnem kongresu v Sloveniji? Na zvišanje obrestnih mer prav veliko ne moremo vplivati. Morda je pametno razumeti, od kod sploh izhajajo. So posledica ravnanj centralnih bank, ki zdaj »zavirajo« varčevanje ter si želijo predvsem več investicij in potrošnje, ki bi pognale gospodarsko aktivnost z njo pa tudi stopnjo rasti cen. Dvig obrestnih mer bi tako sledil višji ravni cen v gospodarstvu in šele takrat bi imeli varčevalci spet več od svojih depozitov (vsaj nominalno).

Vplivamo pa lahko na izobraževanje o alternativnih načinih varčevanja - predvsem bolj tveganih. Te sicer ne zagotavljajo konstantne pozitivne donosnosti, a se dolgoročno izkažejo za zelo pomembne naložbe. »Ustrezna alokacija prihrankov je pomemben korak k zmanjšanju negotovosti prihodnjega življenjskega standarda,« bi se verjetno lahko začel uvodnik varčevalnega kongresa.

 

Avtor: Gorazd Belavič, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, str. 16, 2016, rubrika:Svetovni trg

Od dobrih 16 milijard evrov vlog, ki jih imajo slovenska gospodinjstva pri bankah, jih je kar 60 odstotkov na vpogled.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več