Čet 21 Maj 2020

Slamnate hiške odpihne najprej, zato ...

Manj smo bili izpostavljeni do turističnih in trgovskih nepremičnin, povečevali pa smo izpostavljenost do podjetij, ki so vezana na tehnološke trende, kot so uvedba omrežja 5G, povečanje uporabe storitev v oblaku in rast internetne trgovine, ki so v trenutnih časih še (bolj) stabilni.

Razmere na trgu nepremičnin so se tako kot marsikaj spremenile čez noč. Čeprav za trg nepremičnin ni značilno, da se spremembe dogajajo tako hitro, pa je trenutni pretres zelo na hitro pokazal pomembnost trdnosti bilanc in tudi dolgoročno perspektivo podjetij. Koronavirus je prišel kot volk v zgodbici o treh prašičkih in razkril, kdo je v času ugodnega zadolževanja gradil hiške iz slame, kdo iz lesa in kdo opečnate.

Negotove razmere

Trenutne razmere na trgu so tako predvsem negotove. V okviru različnih industrij nepremičnin pa so najbolj ogrožena podjetja s slabimi bilancami. Čeprav lahko v medijih, tudi v naših, poslušamo nepremičninske agente, ki hitijo razlagati, kako se nič ni spremenilo, pa je dejstvo, da odpuščanja, zmanjšana poraba in vsiljene spremembe navad pomenijo določene spremembe na trgu. Trenutne razmere morda še ne odsevajo prave slike. Ta se bo pokazala, ko bomo imeli zanesljivejše podatke o trgu dela, spremembah navad in hitrosti vračanja k staremu življenju. Takrat bodo investitorji začeli prilagajati svoje odločitve na podlagi dejstev, ne samo predvidevanj.

Prilagoditve smo naredili takoj

Za sklad Triglav Nepremičnine smo portfelj naložb prilagodili novim razmeram takoj ob širitvi koronavirusa v Evropo, ko se je v Italiji začelo kazati, da je izbruh nenadzorovan. Do industrij, ki so bile najbolj ogrožene (turistične in trgovske nepremičnine), smo bili sicer že prej manj izpostavljeni, izpostavljenost pa smo v času izbruha virusa še zmanjšali. Po drugi strani smo povečali izpostavljenost do industrij in podjetij, ki so proti izbruhu virusa bolj odporni. To so predvsem podjetja, ki so vezana na tehnološke trende. V mislih imam predvsem naložbe v telekomunikacijske stolpe, podatkovne centre in logistične prostore. Torej naložbe, vezane na trende, kot so uvedba omrežja 5G, povečanje uporabe storitev v oblaku in rast internetne trgovine, ki so v trenutnih časih še (bolj) stabilni. Izpostavljenost smo tako povečali predvsem do podjetij Equinix, Digital Realty Trust, Crown Castle in Prologis. Povečano izpostavljenost do teh podjetij in industrij še vedno ohranjamo.

  • TOP naložbe: Equinix, Digital Realty Trust, Crown Castle in Prologis

Pogled naprej

Do konca leta pa tudi dolgoročno vidimo priložnost v industrijah, do katerih smo bolj izpostavljeni in ki so za nepremičninski sektor morda malce bolj netipične. Med bolj »klasičnimi« industrijami bi priporočali veliko previdnost pri trgovinskih centrih in tudi turističnih nepremičninah. Čeprav se ob velikih upadih cen ta podjetja morda marsikomu zdijo podcenjena, pa kaže biti pozoren na primeren čas za vstop v te naložbe. Morebiten vnovični izbruh virusa bi jeseni lahko na rob ali v propad potisnil kar nekaj podjetij v teh industrijah. Zaradi negotovih prihodnjih napovedi bi vlagateljem priporočali tudi močnejšo izpostavljenost do podjetij z boljšo kreditno oceno in trdnimi bilancami.

Sektor se mi trenutno zdi zanimiv tudi za male vlagatelje, saj kljub negotovi prihodnosti ostaja dejstvo, da brez nepremičnin ne moremo.

Avtor: Vid Pajič, Upravljavec sklada, Triglav Skladi

Objavljeno v: Moje finance, Rubrika: Upravljanje v živo, 21. 5. 2020, str. 34

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več