Pet 25 Jul 2014

Se kitajsko gospodarstvo res ohlaja?

Odgovor na to vprašanje že dalj časa zanima investitorje. Zadnji podatki ne govorijo temu v prid.

Prejšnji teden je bil objavljen podatek za rast BDP v drugem četrtletju letošnjega leta, eden  ključnik kazalnikov dogajanja v gospodarstvu. Podatek za drugo četrtletje letošnjega leta je pokazal, da se je kitajsko gospodarstvo okrepilo za 7,5 odstotka glede na enako obdobje lani, kar je za 0,1 odstotne točke več, kot je znašal podatek za prvo četrtletje letos, in nekoliko nad pričakovanji analitikov.

Tudi drugi podatki, objavljeni prejšnjo sredo, so bili vzpodbudni. Industrijska proizvodnja je v drugem četrtletju zrasla za 9,2 odstotka na letni ravni, kar je najbolje med letos objavljenimi podatki za rast industrijske proizvodnje in prav tako nad pričakovanji analitikov. Solidni podatki so bili objavljeni tudi za domačo potrošnjo.

Prejšnji teden cene kitajskih delnic niso bistveno reagirale na objavljene podatke. V tem tednu pa so poskočile predvsem cene delnic zavarovalnic. To je pripomoglo k temu, da je borzni indeks kitajskih delnic, uvrščenih na borzo v Hong Kongu, v tem tednu do konca četrtkovega trgovanja zrasel za 4,8 odstotka, merjeno v lokalni valuti, in 5,1 odstotka, merjeno v evrih. Do konca prejšnjega tedna je bil omenjeni borzni indeks pod ravnijo, zabeleženo konec lanskega leta. Z omenjenim skokom donos borznega indeksa v letošnjem letu znaša 1,1 odstotka, merjeno v lokalni valuti, in 3,5 odstotka, merjeno v evrih.    

Vedno več analitikov ter upravljalcev premoženja meni, da kitajske delnice predstavljajo nakupno priložnost. Strahovi glede nepremičninskega trga pa vseeno ostajajo. Nekateri pričakujejo, da se bodo cene nepremičnin na Kitajskem v letošnjem letu znižale tudi do 20 odstotkov, kar naj bi spudbudilo verigo bankrotov med nepremičninskimi podjetji. To se za zdaj ne dogaja, pri čemer pomembno vlogo igra tudi država, ki se problema zaveda in ne pusti, da bi podjetja množično bankrotirala. Nepremičninski sektor se bo najverjetneje res ohladil, s čimer naj bi se znižala tudi raven gospodarske rasti. Država se za zdaj proti temu uspešno bori s stimulativnimi ukrepi, predvsem z gradnjo infrastrukture.   

 

Avtor: Matjaž Dlesk, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 24, 25. 7. 2014, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Ko delniške trge zajame panika

Preberi več