Pet 18 Nov 2011

Rezultati podjetij v zadnjem četrtletju nad pričakovanji

Počasi se končuje obdobje, v katerem podjetja objavljajo poslovne rezultate za tretje četrtletje. Do sedaj je poročalo 85 % podjetij, ki sestavljajo indeks S&P 350, zato si poglejmo kako so poslovala največja evropska podjetja.

Kar 45 odstotkov vseh podjetij je preseglo pričakovanja analitikov glede doseženega dobička, 12 odstotkov objav je bilo skladnih s pričakovanji, 38 odstotkov pa pod pričakovanji. Generalno gledano, je delež pozitivnih presenečenj najnižji v zadnjih 10-ih četrtletjih. Med posameznimi sektorji na negativni strani izstopa predvsem sektor financ, saj je kar 58 odstotkov vseh podjetij zaostalo za pričakovanji. Najmanj negativnih presenečenj najdemo v sektorju javne oskrbe (31 odstotkov) in v zdravstvu (26 odstotkov), medtem ko tehnološki sektor beleži največji delež pozitivnih objav, in sicer 20 odstotkov. Bolje so se odrezala podjetja pri ustvarjanju prihodka iz prodaje, saj je skupni delež pozitivnih objav 48 odstotkov, kar nakazuje vse močnejši pritisk na dobičkovno maržo. V primerjavi z ameriškimi podjetji so evropska podjetja poslovala manj uspešno, saj je delež ameriških podjetij, ki so presegla ali vsaj dosegla pričakovanja, precej višji in po sedaj znanih podatkih znaša 75 odstotkov.

Poglejmo si še nekaj napovedi za prihodnji dve leti. Pričakovana letna rast dobička na delnico znaša 10 odstotkov, pri čemer analitiki najvišjo rast pričakujejo v finančnem sektorju, najnižjo pa v sektorju zdravstva. Pritisk na dobičkonosnost naj bi se nekoliko umiril, saj znaša pričakovana rast prihodka na delnico v naslednjem letu 3,5 odstotka in 4,5 odstotka v letu 2013. V kolikor se bodo takšna pričakovanja uresničila, bi lahko videli precejšnjo rast evropskega kapitalskega trga. Podjetja namreč trenutno v povprečju kotirajo pri 10 kratniku dobička na delnico, kar je pod zgodovinskim povprečjem. Kljub vsemu pa moramo imeti pred očmi dejstvo, da narašča število opozoril glede prihodnjih obetov, ki jih sporočajo podjetja ob razkritju preteklih rezultatov, kar lahko vodi v zniževanje napovedi.

 

Avtor: Gašper Dovč, upravljavec investicijskih skladov, Triglav Skladi, d.o.o.

 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo