Sob 25 Jul 2015

Rešujmo Grčijo v širšem kontekstu

Objave rezultatov poslovanja podjetij v drugem letošnjem četrtletju dnevno skrbijo za razgibano dogajanje na kapitalskih trgih. A tokrat povzemimo raje nedavna statistična poročila Eurostata o javnofinančni sliki evrskega območja. Relevantnost teme je nesporna, tokratne objave pa ponovno opozarjajo evropske voditelje, da pri oblikovanju grške rešitve ne bi smeli pozabiti širše perspektive trenutne situacije – torej dolžniških in plačilnobilančnih neravnovesij, ki vladajo v celotni denarni uniji.

V torek je evropski statistični urad objavil poročilo o tekočem računu plačilne bilance v EU in njenih članicah. Na letni ravni EU trenutno izvozi za približno 120 milijard evrov več dobrin, kot jih uvozi, presežek pa pojasnjujejo predvsem storitvene dejavnosti. Predznak omenjenega salda na ravni celotne regije pravzaprav ni kakšna težava, kaj šele posebnost. Ekonomisti pozorneje opazujejo razvoj salda posameznih držav. Že dalj časa je namreč jasno (in maja ni bila situacija nič drugačna), da znotraj EU države niso v primerljivem položaju. Nemčija in Nizozemska predstavljata pol s presežki, Francija, Španija in Portugalska pa države s primanjkljaji. Obstoj presežkov oziroma primanjkljajev sam po sebi ni problematičen, a dolgotrajnejši primanjkljaj lahko, poleg tega, da predstavlja potencialni sindrom zmanjšane mednarodne konkurenčnosti, zahteva stabilno, morebiti celo rastoče povpraševanje po financiranju. Nasprotno je pri presežku pomembno predvsem njegovo preudarno ravnanje. Kot rečeno, delitev na »izvoznike« in »uvoznike« je veljala tudi v maju.

Dan kasneje so bili objavljeni podatki o javnem dolgu. Ta je kot delež BDP tako v EU kot v evrskem območju v prvem letošnjem četrtletju zrasel. V EU dosega 88,2 odstotka BDP, v evrskem območju pa že 92,9 odstotka BDP. Najbolj zadolženi so v tem pogledu Grki, kjer dosega dolg 169 odstotkov BDP. A pri tako visokem obsegu dolga niso sami. Sledijo jim Italijani s 135 odstotki in Portugalci s 129 odstotki, nad 100 odstotki pa so tudi Belgijci in Ciprčani. Letos se je kazalnik najbolj »poslabšal« v Belgiji, kjer je delež zrasel za 4,5 odstotne točke, omenjenim Grkom pa je uspelo delež znižati za 8,3 odstotne točke.

V četrtek je urad objavil še tretji kamenček javnofinančnega mozaika – proračunski saldo. Na ravni EU in evrskega območja se nadaljuje padec primanjkljaja, ki je posledica sicer šibke gospodarske rasti, a pojasnjuje ga tudi konsolidacijska usmeritev po meri Nemčije.

Napetost pri oblikovanju predloga za rešitev grške težave se, kot kaže, seli iz Bruslja na relacijo Berlin–Washington. Direktorica Mednarodnega denarnega sklada nemški kanclerki vse glasneje poudarja nevzdržnost obsega grškega javnega dolga, z njo pa pogojuje tudi prisostvovanje pri naslednjem programu pomoči. Dogovor dveh najvplivnejših žensk bi moral upoštevati, da je Grčija le skrajnost širšega evropskega problema.

Avtor: Gorazd Belavič, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 25, 25. 7. 2015, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt