Pon 20 Apr 2020

Rešitev krize v Italiji je ključna za preživetje EU

Italijanska politična elita si prizadeva za evroobveznice, ki pa jim »sever« EU nasprotuje.

Politična situacija v Italiji je že tradicionalno zelo krhka in nestabilna. Največja parlamentarna stranka je populistično Gibanje 5 zvezd (M5S), ki vlada skupaj z levosredinsko Demokratsko stranko (PD). Salvinijeva desnosredinska populistična stranka Liga krepko vodi v vseh javnomnenjskih raziskavah.
Prav te raziskave kažejo, da bi potencialna desnosredinska koalicija, ki bi poleg Lige vključevala tudi Melonijevo stranko Italijanski bratje (FdI) in Berlusconijevo Naprej Italija (FI), krepko porazila tudi kombinacijo M5S in PD.
Poleg tega je naveza M5S in PD še posebno krhka. Koalicija, ki je nastala kot posledica Salvinijeve politične napake (neuspešno je poskušal izsiliti predčasne volitve), je precej ideološko razdeljena. Od takrat, ko je novi koronavirus začel svoj pohod po državi (v Italiji so zabeležili več kot 165.000 okužb in več kot 21.000 smrtnih žrtev), te razlike še bolj izstopajo.
Najbolj problematičen je še vedno odnos Italije do ESM (European Stability Mechanism). To je entiteta, prek katere nekatere države Evropske unije lahko zaprosijo za finančno pomoč, če se znajdejo v težavah. Italija bo po navedbah IMF letos izgubila 9,1 odstotka BDP. Poleg tega je država že močno zadolžena. Posledično se vlada zelo aktivno angažira za skupni pristop k reševanju krize na evropski ravni.
Cilj italijanske vlade in opozicije so obveznice evrskega območja, ki bi jih izdale države članice (posledično bi jih odplačevale vse države, ki uporabljajo evro). Temu najbolj nasprotuje Nizozemska, ki si želi, da bi evropske države prišle iz krize z uporabo sedanjih mehanizmov.
Težava je, da mora država, ki zaprosi za pomoč ESM, izpolniti pogoje, ki jih postavi EU. To je v Italiji nesprejemljivo za Gibanje 5 zvezd ter desno opozicijo. Demokratska stranka je bolj pragmatična in bi sprejela tako pomoč, če EU ne bi zahtevala posebnih strukturnih sprememb. Zdi se, da bi to lahko bil kompromis, za katerim sta tudi Nemčija in Francija. A še vedno bi to bilo na evropski ravni zelo sporno.
Prav tako bi bil takšen dogovor zelo težko sprejemljiv za italijansko vladajočo koalicijo in predsednika vlade Giuseppeja Conteja (stolček se mu že maje, v prejšnjih tednih je bilo v italijanskih medijih objavljeno, da bi Mario Draghi, nekdanji predsednik ECB, lahko zasedel položaj tehničnega premiera).
Petnajstega aprila je bil izvoljen novi predsednik italijanske industrijske zbornice (Confindustria) Carlo Bonomi, ki je bil že v prvem intervjuju zelo kritičen do italijanske politične elite. Politična in ekonomska kriza, ki v Italiji traja že skoraj dve desetletji, je zdaj največja grožnja preživetju Evropske unije. Pandemija bi lahko bila tudi povod v nujne spremembe v EU. Upam, da bodo vsi pomembni igralci pozorni na to problematiko.

Avtor: Erik Scheriani, analitik, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, 20. 4. 2020, rubrika: Svetovni trg

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS junij 2021

Preberite poročilo