Pon 10 Apr 2017

Rast plač lahko negativno vpliva na inflacijo v razvitem svetu

Preteklo četrtletje je bilo za delniške vlagatelje prav gotovo uspešno, saj so globalni delniški trgi realizirali petodstotno donosnost (merjeno v evrih, vključujoč dividende). Med osnovnimi naložbenimi razredi se je delniški razred izkazal za najdonosnejšega, na obvezniških trgih pa ni bilo enotnega trenda.

 

Regijsko izkazujejo najvišjo donosnost delniški trgi v razvoju, v evrih povprečno desetodstotno. K donosu so precej prispevale tudi lokalne valute, saj je veliko valut rastočih držav apreciralo v primerjavi z evrom.

Najdonosnejši sektor v četrtletju je bila informacijska tehnologija, delnice so se povprečno podražile za več kot deset odstotkov. Manj ugodno četrtletje je bilo tudi za vlagatelje v delnice energetskega sektorja, katerih vrednost se je povprečno znižala za pet odstotkov. Upad je seveda povezan s ceno nafte, ki kljub dogovoru članic proizvajalk kartela Opec o zmanjšanju proizvodnje zaznava negativni trend.

Državne obveznice območja evra so povprečno izgubile 1,5 odstotka, podjetniške obveznice investicijskega razreda so ostale nespremenjene, bolj tvegane podjetniške obveznice izdajateljev z nižjo boniteto pa so pridobile dober odstotek vrednosti. Eden osrednjih dogodkov četrtletja je bila odločitev ameriške centralne banke, da spet zviša ključno obrestno mero. Tržni udeleženci so sicer prvo letošnjo podražitev denarja pričakovali šele v sredini leta. Dvig in s tem nadaljevanje postopne normalizacije monetarne politike potrjujejo robustno podobo največje svetovne ekonomije. Vlagatelji veliko upanja še vedno usmerjajo tudi v načrtovano ekonomsko politiko predsednika Trumpa, ki naj bi prinesla tudi precej ugodnejše poslovno okolje.

Ocenjujem, da se bo svetovna gospodarska rast nadaljevala v pričakovanih okvirih, pri čemer lahko računamo tudi z morebitnimi pozitivnimi presenečenji. Trendi podjetniškega in potrošniškega optimizma so namreč zelo spodbudni, marsikateri indeksi zaupanja so celo na rekordnih ravneh. Na razvitih trgih se postopno zvišuje tudi inflacija, čeprav je pretežno še vedno posledica rasti cen energentov. Če se bodo pričakovanja o ugodnih trendih na trgu delovne sile uresničila, bo dodatni pospešek k rasti osnovne inflacije pripevala tudi rast plač.

V državah v razvoju še naprej izkazujejo gospodarsko izboljšanje države, ki so precej odvisne od cen surovin, pričakovana stabilizacija cen nafte pa bo okrepila tudi države izvoznice nafte. Vrednotenja so kljub pretekli nadpovprečni rasti v večini teh držav še vedno nizka. Pričakujem, da se bo trend izboljševanja makroekonomskih podatkov še nadaljeval, kratkoročno oviro predstavlja le nekoliko manj ugodna tehnična slika v primerjavi s preostalimi regijami. Na obvezniškem trgu se bo najverjetneje nadaljeval trend večje naklonjenosti tveganju, zato najvišja pričakovanja ostajajo v segmentu obveznic zunaj investicijskega razreda (obveznice »high yield«), med izdajami državnih obveznic pa pri obveznicah perifernih držav.

Graf: Potrošniško zaupanje v ZDA

Vir: Bloomberg

Avtor: Gašper Dovč, Triglav Skladi

Delo, 10. 4. 2017, rubrika: Svetovni trgi

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo