Pet 4 Apr 2014

Prvo četrtletje 2014 v Indoneziji

Večji azijski trgi, kot sta japonski in kitajski, v preteklem četrtletju niso postregli z najbolj ugodnimi rezultati za vlagatelje. V ospredju so bili drugi azijski trgi.

Tukaj gre predvsem za nekatere delniške trge v državah ASEAN. Predvsem trgi Indonezije, Tajske ter Filipinov so v preteklem četrtletju poskrbeli za visoke donose vlagateljev. Najbolj je pozitivno presenetil indonezijski trg. Lokalni borzni indeks se je v lokalni valuti zvišal za enajst odstotkov, medtem ko je bil za vlagatelje z območja evra še donosnejši – merjeno v evrih je lokalni borzni indeks zaradi rasti domače valute proti evru pridobil celo 20 odstotkov vrednosti. Preteklo leto na indonezijskem trgu ni bilo najbolj uspešno. Država je imela primanjkljaj na tekočem računu plačilne bilance, vlagatelje pa je bilo strah, da bodo ta primanjkljaj zaradi tega, ker je ameriška centralna banka zmanjšala tiskanje denarja, vse težje financirali. Indonezijska rupija je tako v preteklem letu izgubila četrtino vrednosti proti evru in dobrih 20 odstotkov vrednosti proti ameriškemu dolarju. Lokalni borzni indeks je v lanskem letu ostal blizu izhodišča, če merimo donos v lokalni valuti, vendar je bil zaradi depreciacije valute donos v evrih bistveno slabši. Preteklo četrtletje je tako zaznamoval odboj od mrtvila v lanskem letu. Še vedno pa se indonezijski trg sooča z izzivi. Indonezijska vlada je namreč prepovedala izvoz vseh nepredelanih surovin. Po mnenju analitikov bi to lahko pomenilo zmanjšanje izvoza v času, ko bi si država morala prizadevati povečati izvoz. Drug izziv so volitve: parlamentarne, ki se bodo odvile naslednjo sredo, ter predsedniške, ki bodo julija. Očitno vlagatelji pričakujejo, da bo na volitvah prišlo do ugodnega razpleta, in da bo država, ki ima 250 milijonov prebivalcev in je po prebivalstvu četrta največja na svetu, dobila stabilno vlado, usmerjeno v izvajanje reform in gospodarski razvoj.

Avtor: Matjaž Dlesk, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 28, 4. 4. 2014, rubrika: Borzni komentar

 

 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič