Sob 7 Jul 2018

Prvi strel v trgovinski vojni med ZDA in Kitajsko

Za marsikoga je bil petek, 6. julija, samo še en zadnji dan delovnega tedna. Za ameriškega predsednika Donalda Trumpa pa je bil to prav poseben dan. 

Veljati je namreč začel ukaz o dodatnih carinah na nekatere kitajske izdelke. Skupna vrednost uvoženih izdelkov, ki so predmet dodatnih carin in med katerimi so na primer kmetijski plugi, računalniške komponente in izdelki, ki se uporabljajo pri gradnji letal, je 34 milijard ameriških dolarjev na leto. V naslednjih dveh tednih se ta znesek utegne zvišati še za 16 milijard ameriških dolarjev na leto. Razlogi za uvedbo dodatnih carin so trgovinski primanjkljaj, ki ga imajo ZDA pri trgovini s Kitajsko, in sporne metode, ki jih uporablja Kitajska pri doseganju cilja zvišanja stopnje tehnološkega razvoja države. ZDA obtožujejo Kitajsko, da od tujih podjetij, ki hočejo poslovati na Kitajskem, zahteva, da omogočijo dostop do tehnologij. Še en očitek se nanaša na dejstvo, da Kitajska uporablja državni denar za nakup ameriških tehnologij, česar zasebna podjetja ne morejo narediti. Ne smemo pozabiti niti obtožb ZDA, da Kitajska uporablja kibernetsko vohunstvo.

In kako je odgovorila Kitajska? Tamkajšnje oblasti so prej že sporočile, da bodo uvedle dodatne carine na ameriške izdelke, kot so soja, svinjina, viski in vozila. Večino dodatno obdavčenih izdelkov pomenijo kmetijski izdelki, pod največjim pritiskom se bo torej znašlo ameriško kmetijstvo. Po mnenju kitajskih uradnikov ZDA kršijo pravila Svetovne trgovinske organizacije, dodatne carine pa niso nič drugega kot izsiljevanje, ki ogroža svetovno gospodarsko rast.

Mogoče se bralci sprašujete, zakaj so trgovinske odločitve ZDA in Kitajske pomembne? Odgovor je zelo enostaven – v trgovinskem dvoboju so se znašle ZDA, prvo največje gospodarstvo na svetu, in Kitajska, drugo največje gospodarstvo na svetu. Grožnje smo slišali že prej, v novicah so namreč že nekaj časa, a prvi strel je bil sprožen 6. julija in zelo verjetno je, da ne bo edini. V najslabšem primeru bodo Američani in Kitajci pospravili pištole in potegnili ven brzostrelke.

Res je, da trenutna pisana in nepisana pravila mednarodne trgovine niso popolna. Vendar odločitev ZDA o uvedbi dodatnih carin na kitajske izdelke ne rešuje težav. Če se bomo znašli v spirali trgovinskih ukrepov oziroma trgovinskih napadov, se bo zmanjšala učinkovitost oskrbovalnih verig mednarodnih podjetij, upadlo bo poslovno zaupanje, povečala se bo negotovost. Posledice trgovinskih spopadov bodo čutile vse države sveta, zato upajmo, da bodo ZDA in Kitajska našle skupni jezik čim prej.

Avtor: Alexandr Gutirea, Triglav Skladi

DNEVNIK: 7. 7. 2018, BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič