Pet 12 Aug 2011

Primerjava z letom 2008

Raven strahu pri vlagateljih je trenutno najbližje tisti iz leta 2008, ko so se kapitalski trgi s stečajem ameriške investicijske banke Lehman Brothers zavrteli v brezno visokih kapitalskih izgub. Nekatere države ali celotne regije do danes niso niti še dobro okrevale in si zacelile globokih ran, na katere v zadnjih dneh v velikih količinah pada sveža sol, ki draži razpoloženje vlagateljev.

Solnico si spet podajajo predvsem razvite države. V največjem gospodarstvu na svetu, Združenih državah Amerike, se je pod vplivom malce slabših gospodarskih podatkov in predvsem s cincanjem politikov glede povišanja zgornje meje zadolževanja, o katerem smo pisali tudi v prejšnjem prispevku, ustvarila klima nezaupanja. Kreditna agencija, ki je znižala kreditno oceno, Standard & Poors, je le njeno ogledalo. Po Evropi še vedno kroži virus dolžniške krize, ki se širi na vedno nove države, po zadnjih informacijah se ga je nalezla celo Francija, medtem ko sta Španija in Italija z eno nogo že v »varnem« objemu Evropske centralne banke. Tudi v državah regije rastočih trgov se gospodarsko stanje prej slabša kot boljša, na Kitajskem so tako v juliju spet zabeležili višjo inflacijo od pričakovane, saj ta zdaj znaša že 6,5 odstotka.

Analitiki Merrill Lynch Bank of America so tako v zelo primernem času pripravili pregled stanja v gospodarstvih Združenih držav Amerike, Kitajske in Evropske monetarne unije danes v primerjavi z letom 2008. Osredotočimo se le na najbolj dinamično državo na svetu, ki poganja tudi večino regije rastočih trgov ter močno vpliva tudi na razvite države. Primerjave kažejo, da je gospodarska rast na Kitajskem trenutno nižja in da sloni bolj na investicijah kot neto izvozu. Tako je v letu 2008 delež neto izvoza predstavljal 9 odstotkov, danes pa le 4 odstotke, delež investicij pa je znašal v letu 2008 42 odstotkov, danes pa 49 odstotkov. Delež potrošnje gospodinjstev v bruto domačem proizvodu je praktično nespremenjen, saj se je zmanjšal iz 49 na 47 odstotkov. Ugotovimo lahko, da se kitajsko gospodarstvo v zadnjih treh letih ni bistveno spremenilo in da obljubljena tranzicija ni uspela, če upoštevamo, da je glavni cilj njihove ekonomske politike krepitev domače potrošnje. Inflacijski pritiski so danes večji kot tri leta nazaj, ko se je stopnja inflacije zniževala proti enemu odstotku, kar ob podobnih nominalnih obrestnih merah pomeni večje negativne realne obrestne mere tako za posojila kot za depozite. Za vlagatelja so poleg realnih mer gospodarskega zdravja pomembni tudi kazalci vrednotenja trga. Ti kažejo, da smo trenutno na varni strani, saj so pričakovane rasti dobička na delnico podobne kot leta 2008, medtem ko so po kazalcu PE vrednotenja nižja za kar 25 odstotkov, po kazalcu PB pa za 15 odstotkov. V kombinaciji z drugimi dejavniki analitiki omenjene banke trenutne ravni ocenjujejo kot privlačne za nakupe.

Avtor: mag. Rok Bertoncelj, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.
 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt