Pon 5 Dec 2016

Povečana pričakovanja vlagateljev o zvišanju obresti

Na sestanku guvernerjev ameriške centralne banke 14. decembra verjetnost zvišanja temeljne obrestne mere

Na začetku leta verjetno ni veliko ljudi mislilo, da se lahko na dveh ključnih področjih tveganja stvari izpeljejo tako, kot so se, in da bomo leto končali v takšnih razmerah. Govorim seveda o glasovanju otoških volivcev o obstoju Združenega kraljestva v Evropski uniji in predsedniških volitvah v Združenih državah Amerike, ki sta oba postregla z nepričakovanima izidoma. Z vidika analitikov sta bila ocenjena kot slabša, saj naj bi bistveno povečala tveganja ter pričakovano prihodnjo gospodarsko rast.

S to popotnico smo prišli v zadnji mesec leta. Če zanemarimo neznatno možnost sabotaže pri vlaganju elektorskih glasov, na podlagi katerih se ustoliči ameriški predsednik, je dejstvo, da bo 20. januarja 2017 v ovalni pisarni sedel Donald Trump in snoval ukrepe fiskalne politike po svojih načelih. Njeni obrisi so še zelo nejasni, prve ocene analitikov pa kažejo, da bodo ugodni za gospodarsko rast in inflacijo, s tem se bistveno spreminja tudi okolje delovanja ameriškega sistema centralnih bank. Poleg radodarnih obljub prihodnjega predsednika zvišanje za 0,25 odstotne točke podpirajo predvsem dobri makroekonomski podatki za ZDA. Pričakovanja vlagateljev, ki se prek terminskih pogodb kažejo kot stopnja verjetnosti za zvišanje temeljne obrestne mere na sestanku guvernerjev 14. decembra, so tako dosegla vrh. Številne večje nejasnosti so na drugi strani Atlantika, kjer se bodo čez teden dni v Londonu sestali ustavni sodniki in odločili o pritožbi tamkajšnje vlade na sodbe vrhovnega sodišča. V njej so premierki vzeli pooblastilo za sprožitev 50. člena lizbonske pogodbe, s katero bo začelo teči največ dveletno obdobje pogajanj o pogojih izstopa Združenega kraljestva iz Evropske Unije. Ob odločitvi ustavnega sodišča, ki bi bila ugodna za vlado, bi se pogajanja začela v zgodnjih pomladnih mesecih leta 2017. Ob drugačni odločitvi ustavnega sodišča se nabor možnih scenarijev razcveti, pri čemer so možne tudi predčasne volitve ali ponovljen referendum o obstanku Združenega kraljestva v Evropski Uniji. Tako ostaja datum začetka in predvsem končnih izidov pogajanj zavit v gosto meglo vsaj še teden dni.

Zanimivo je, da bi v primeru zmage Hillary Clinton na tem mestu v zvezi z Evropsko centralno banko pisali o dilemi, kako v okolju prenizke inflacije razširiti merila kvantitativnega programa, saj je obstajala računica, da bi Evropski centralni banki ob prehodu v naslednje poletje začelo primanjkovati obveznic za izvajanje njenega programa. Po izvolitvi Donalda Trumpa se je izračun spremenil, saj so tečaji obveznic upadli in evrskim centralnim bankam omogočili večjo izbiro razpoložljivih obveznic, poleg tega se je povečala tudi pričakovana stopnja inflacije.

Pričakovanja vlagateljev glede sestanka 8. decembra so tako nizka. Bolj kot z monetarno politiko se bo moral Mario Draghi ukvarjati z bančno krizo v Italiji, če se bodo zaostrile razmere na kapitalskih trgih po italijanskem ustavnem referendumu – še enem od dogodkov, ki bodo bistveno določili okvirje gibanja kapitalskih trgov leta 2017.

Graf: S&P 500 v indeksnih točkah

Povečana pričakovanja vlagateljev

Vir:Bloomberg

Avtor: Rok Bertoncelj, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, str. 16, 5. 12. 2016, rubrika: Svetovni trg

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS julij 2020

Preberite poročilo