Sob 6 Jan 2018

Potencialne prepreke v letu 2018

Bralkam in bralcem so na voljo številni prispevki o obetih za 2018 z odgovori, kje so v prihajajočem letu naložbene priložnosti. 

Vlaganje na kapitalske trge vključuje tudi ustrezno obvladovanje tveganj, zato bom tokrat komentiral nekaj potencialnih nevarnosti, ki bi lahko »kvarile« razpoloženje na kapitalskih trgih. Navedel bom nekaj znanih virov tveganj ter podal mnenje glede verjetnosti njihovega nastanka in jakosti vpliva na dogajanje na kapitalskih trgih.

Leto 2017 je bilo z vidika volatilnosti donosnosti naložb izjemno mirno za vlagatelje. Dnevne spremembe indeksa S&P 500 so se gibale med vsega –1,8 in 1,4 odstotka, več kot dvoodstotnega padca pa indeks ni doživel že vse od septembra 2016. Precej brezbrižno bi bilo pričakovati nadaljevanje takšne bonace. Ne trdim, da so pred nami hudi viharji, želim le spomniti, da je volatilnost lastnost tveganih naložb, ki lahko ob paničnem odzivu vlagatelja naredi veliko škode.

Kar nekaj virov tveganj prihaja s političnega parketa. V drugo fazo vstopajo pogajanja glede brexita. Poleg neznank, povezanih s pogajanji, negotovost veča tudi krhka vlada Therese May. Mayeva sicer s hudimi napori pomika Veliko Britanijo proti izhodu iz EU, a vprašanje je, ali ji ne bo načrtov prekrižal laburist Jeremy Corbyn. Vpliv neugodnega scenarija – trdi izstop VB iz EU – bi bil sicer omejen na VB, morda evropsko regijo, a s preučevanjem posledic bi zaposlil marsikatero vodstvo evropskih podjetij. Politika bo krojila tudi dogajanje v Italiji. Marca bodo parlamentarne volitve, po trenutnih anketah pa vodi evroskeptična stranka Gibanje petih zvezd. Najmanj zaželen je scenarij brez zmagovalca, ki bi bil sposoben oblikovati koalicijo. Nekoliko v ozadju, pa vendarle, so pričakovanja glede neodvisnosti Katalonije. Separatistične stranke imajo sicer večino v parlamentu, a druži jih le zagovarjanje neodvisnosti, ki je zaradi trdega stališča Madrida verjetno ne bodo začele kmalu udejanjati. Omenjena politična tveganja kljub relativno veliki verjetnosti ne bi smela imeti prelomnih negativnih posledic za kapitalske trge.

Nestabilnost verjetno čaka vlagatelje na trgu kriptovalut, ki so zaznamovale leto 2017, marsikatera valuta pa bo dočakala obravnavo v učbenikih o naložbenih balonih. Eksponentna pretekla rast se bo nekoč ustavila in takrat so možni tudi večji negativni popravki. Kljub vsemu tržna kapitalizacija vseh kriptovalut znaša okoli 770 milijard dolarjev, kar ne bi smelo imeti širših negativnih posledic.

Že dalj časa pereče so tudi razmere na korejskem polotoku. V zadnjem obdobju smo priča ohladitvi napetosti, a ne pozabimo, da predstavlja severnokorejski razvoj nuklearnega orožja in medcelinskih izstrelkov kredibilno grožnjo ZDA, zato bo zaostrena retorika možna tudi v 2018. Verjetnost vojaškega spopada je sicer manjša, so pa zato posledice lahko bistveno bolj usodne.

Želim vam uspešno soočanje s potencialnimi preprekami v letu 2018.

Gorazd Belavič, Triglav Skladi

DNEVNIK, 6. 1. 2018, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

 

  Zapri

  Želim izvedeti več

  V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

  Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

  Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

  Pomembno:

  Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

  Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

  Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

  Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

  Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

  Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

  To prevent automated spam submissions leave this field empty.

  Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

  Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

  Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

  Preberite e-vodič