Sob 12 Sep 2015

Posebnosti kitajskih borz

V preteklih tednih smo priča precejšnjim padcem na kitajskih borzah. Pri tem je treba omeniti, da Kitajska nima enotnega borznega trga.

Na Kitajskem so tri borze. Ena je v Šanghaju, druga na jugu države, v deset milijonskem Šenženu. Hongkong ima svojo borzo, ki je prek trgovalne povezave povezana le z borzo v Šanghaju, pa še tukaj obstajajo kvote glede dnevnega obsega trgovanja. Ta povezava je odprta tudi za tuje investitorje. Z borzo v Šenženu je povezava trenutno še v načrtu, čeprav gre za sosednji mesti. Borza v Hongkongu ima že dolgo tradicijo trgovanja, njeni začetki segajo v 19. stoletje. Hongkong ima svojo regulativo ter tudi svojega regulatorja trga. Borza je odprta za tuje investitorje, na njej pa trgujejo predvsem institucionalni vlagatelji. Borza v Hongkongu je najpomembnejša, prek nje tuji vlagatelji vlagajo v delnice kitajskih podjetij. Precej kitajskih podjetij (ne pa vsa!) ima svoje delnice uvrščene tako na borzo v Šanghaju oziroma Šenženu kot tudi na borzo v Hongkongu.

Na borzah v Šanghaju in Šenženu so glavni investitorji domače fizične osebe. Tujih vlagateljev je na teh borzah le za vzorec, prav veliko tudi ni institucionalnih investitorjev.  Vlagatelji si denar za naložbe običajno sposodijo (tako imenovani margin trading). Pogosto gre za manj izkušene vlagatelje, ki nimajo kaj dosti znanja o vrednostnih papirjih ter njihovemu vrednotenju, pač pa jih zanima zgolj hiter zaslužek. Tako kupujejo delnice v času, ko trg raste, in prodajajo, kadar trg pada. Takšen vzorec trgovanja povzroča precejšnje vzpone in padce cen delnic. Zaradi zaprtosti trga se dogaja, da na borzi v Šanghaju oziroma Šenženu delnice istega podjetja kotirajo pri drugačni ceni kot na borzi v Hongkongu, pri čemer ne pride do arbitraže. Trenutno so delnice istih podjetij na borzah v Šanghaju in Šenženu kljub padcem v povprečju še vedno okoli 30 odstotkov dražje kot na borzi v Hongkongu. Tudi dnevna gibanja borznih indeksov na teh trgih so lahko zelo različna, kot da bi šlo za dva povsem ločena delniška trga.

Ko govorimo o vlaganjih slovenskih investitorjev v kitajske delnice, gre predvsem za vlaganje v delnice kitajskih podjetij na borzo v Hongkongu, ki je za tuje vlagatelje dostopnejša, manj volatilna ter bolje regulirana, torej gre za varnejši način investiranja v kitajske delnice.  

 

Avtor: Matjaž Dlesk, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 25, 12. 9. 2015, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več