Čet 6 Dec 2007

Ponovno znižanje obrestnih mer v ZDA?

Bliža se zadnje letošnje zasedanje Evropske centralne banke (ECB). Visoki bančni uradniki z Jean Claude Trichet-jem se bodo sestali prihodnji četrtek, 6.decembra in bodo odločali o ključni obrestni meri za dolarsko zadolževanje, ki vztraja pri 4 odstotkih od junija letos. Pred tem je ECB od decembra 2005 kar osemkrat zvišala obrestno mero, da bi zajezila inflacijske pritiske in stopnjo inflacije obdržala blizu ciljne, dvoodstotne ravni.

Sedanja odločitev centralnih bančnikov ne bo lahka. Na eni strani se evropsko gospodarstvo sooča z ohlajanjem gospodarske rasti, na drugi pa inflacijski pritiski ne pojenjajo. Ravno nasprotno. Indeks cen življenjskih potrebščin, ki odraža stopnjo inflacije, kaže, da bo novembrska inflacija v Nemčiji znašala kar 3,3 odstotka na letni ravni, kar je največ v zadnjih 14 letih. Posledično bo tudi evrska inflacija v novembru pristala pri okrog 3 odstotkih.

Denarni agregat M3 za evrsko območje, ki kaže količino denarja v obtoku, je v oktobru beležil največjo rast v 28 letih. Nekateri makro ekonomisti že govorijo o pojavu stagflacije – znižanju gospodarske rasti ob (kratkoročno) povišani stopnji inflacije.

Kaj pa ZDA? V sredo zvečer so Zvezne rezerve (FED) objavile poročilo oz. komentarje o ekonomski situaciji v ZDA (t.i. »Beige Book«). Poročilo je objavljeno osemkrat letno in služi kot osnova za diskusijo na naslednjem zasedanju centralnih bankirjev (FOMC), ki sledi 2 tedna za tem. Splošna ocena kaže, da je večji poudarek dan nevarnosti zmanjšane gospodarske aktivnosti kot inflaciji. To potrjujejo tudi prejšnji teden korigirane gospodarske projekcije za leto 2008. Napoved gospodarske rasti je FED iz junijske 2,5-2,75 % zmanjšal na 1,8-2,5 %, medtem ko so napoved stopnje inflacije pustili skoraj nespremenjeno pri 1,7-1,9 %. Čeprav so nekateri guvernerji – člani FED-a zadržani do nadaljnjih znižanj ključne obrestne mer, pa zgornji podatki in prepričanje kapitalskih trgov kažejo drugačno sliko. Terminske pogodbe na obrestno mero kažejo, da obstaja 98% verjetnost, da bo FED 11. decembra zmanjšal obrestno mero za dolarsko zadolževanje na 4,25 % ter 81% za januarsko znižanje za dodatnih 25 osnovnih točk.

In kako so se na turbulentne razmere odzvali dolžniški trgi? Obrestne mere na denarnem trgu so visoke; FED in ECB sta morala ponovno intervenirati z likvidnostnimi posojili. Mnogi investitorji so v minulih mesecih bežali iz volatilnih delniških trgov in iskali relativno varno pribežališče predvsem v državnih dolžniških papirjih. Slednji so v zadnjem mesecu pridobili tri četrtinke odstotka v evro območju. V ZDA pa so investitorji v ameriške zakladne papirje v istem obdobju pridobili kar 2,9 %, pri čemer so največ so pridobile obveznice daljših ročnosti (nad 10 let). To gre pripisati nevarnosti recesije in pričakovanjem o nadaljevanju ohlapne monetarne politike. Žal bi evropski investitor v ZDA zaradi zniževanja vrednosti dolarja v enake naložbe zaslužil samo 0,9 %.

Avtorica: Simona Kovačič, upravljavka investicijskih skladov, Triglav DZU d.o.o.
 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo