Sob 3 Jun 2017

Politično razburkan, borzno miren teden

V tem tednu sta ameriška delniška indeksa S&P 500 ter Dow Jones Industrial Average dosegla nov najvišji vrh, čeprav je bila dinamika na borzah relativno umirjena.

Pozitivne novice iz ZDA so prišle na področju zaposlovanja, proizvodnje, nekoliko slabši pa so bili podatki s področja gradbenih investicij ter prodaje domov. Tudi evropske borze so imele za seboj relativno miren teden, pospremljen s pozitivnimi podatki na področju proizvodnje, stopnja brezposelnosti upada, nekoliko slabši pa so bili v posameznih državah podatki o prodaji na drobno. Stopnja inflacije je v Evropi upadla z 1,9 na 1,4 odstotka, kar je pod željami Evropske centralne banke (ECB). To je tudi eden glavnih argumentov, ki ga predsednik ECB Mario Draghi omenja, ko v svojih govorih poudarja potrebo po ohranjanju stimulativne monetarne politike. Zasedanje ECB bo sicer 8. junija, pričakovati pa je, da bodo retoriko vodili v duhu ohranjanja stimulativne politike.

Nekaj več dinamike smo ta teden opazili pri gibanju cene surove nafte. Ta je izgubljala in se približala območju 47 dolarjev za sodček. Krivec za tako gibanje so v največji meri ZDA, saj novi podatki kažejo da je tam črpanje nafte na najvišji ravni po letu 2015. V maju se je povečalo tudi črpanje v okviru OPEC-a zaradi Libije in Nigerije, ki sta izvzeti iz dogovorjenih omejitev proizvodnje.

Za največ razburjenja je v tem tednu poskrbel zopet ameriški predsednik Donald Trump. Zapleta se tako notranjepolitično kot zunanjepolitično. Doma trenutno odmeva prihajajoče pričanje odstavljenega direktorja FBI Jamesa Comeya, ki naj bi ga Trump nagovarjal, naj opusti preiskavo predvolilne kampanje ter vmešavanje Rusije v volitve. Pri zunanji politiki pa je krivil Nemčijo za ameriški trgovinski primanjkljaj, članice Nata obdolžil, da premalo prispevajo za obrambni proračun, za piko na i pa je napovedal še umik ZDA iz pariškega podnebnega sporazuma.

Ne glede na politične pretrese ter občasno kakšne severnokorejske rakete v Japonskem morju ali bombni napad teroristov borzni trgi peljejo svojo pot, ki je trenutno sestavljena iz makroekonomskih podatkov ter rezultatov poslovanja, druga tveganja pa so trenutno na stranskem tiru.

Avtor: Sašo Ivanović, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 37, 3.6.2017, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo