Čet 21 Dec 2006

Pogled v leto 2007

Državne obveznice evro območja so beležile skoraj enoodstotni padec, ameriški zakladni papirji pa za pol odstotka upoštevajoč spremembo cene in natečene obresti. Razlog se skriva v solidnih objavah makroekonomskih indikatorjev, ki so na drugi strani dali zagon delniškim trgom. Evropski delniški trg je namreč v enakem proučevanem obdobju v povprečju zrasel za dobrih 2,9 odstotka (merjeno z indeksom S&P350), ameriški pa za 0,8 odstotkov (merjeno z indeksom S&P500). Pri tem sicer nismo upoštevali gibanja deviznega tečaja ameriškega dolarja, ki je v tem obdobju zrasel za 0,8 odstotkov; od začetka letošnjega leta pa je izgubil kar 11 odstotkov. Obeti za ameriški dolar po nekaterih ocenah tujih investicijskih hiš tudi za prihodnje leto niso najboljši. Tudi nekdanji prvi mož Ameriških zveznih rezerv (FED) Alan Greenspan, ki je žezlo po 19 letih vladavine, v začetku letošnjega leta prepustil Benu Bernanke, je zelo črnogled. Meni, da lahko tudi prihodnjih nekaj let pričakujemo nadaljnje slabljenje ameriškega zelenca zaradi primanjkljaja v trgovinski bilanci. Zunanjetrgovinski dolg in proračunski deficit, ki sta bila pomembna generatorja gibanja ameriškega dolarja in posredno tudi dolžniških trgov od leta 2002 do začetka restriktivne monetarne politike Zveznih rezerv v sredini 2004, očitno ponovno prihajata v ospredje.
Donosnosti do dospetja, ki se gibljejo v obratni smeri kot cene dolžniških vrednostnih papirjev, so posledično narasle. Donosnost desetletne referenčne ameriške državne obveznice zdaj znaša 4,59 odstotkov; obrestni razpon do evrskih državnih obveznic enake ročnosti pa se je zmanjšal na 73 bazičnih točk, kar je najmanj v zadnjega pol leta. Kaj pa Slovenija? Nadaljuje se konvergenca obrestnih mer oz. donosnosti do dospetij državnih vrednostnih papirjev z evrskimi. Na kratkoročnem delu krivulje so donosnosti praktično izenačene; na srednjeročnem in dolgoročnem delu krivulje pa se je razlika zmanjšala do 10 bazičnih točk; največja ostaja pri RS59 (25 bazičnih točk). Pribitek bo ostal tudi s prevzemom evra, saj odraža večje kreditno tveganje in manjšo likvidnost naših obveznic v primerjavi z evrskimi.

In kakšna so pričakovanja za prihajajoče leto? Globalna gospodarska rast se bo upočasnila. Kljub še vedno relativno visokim cenam energentov, predvsem nafte, večina ekonomistov pričakuje mehek pristanek gospodarstva, v letu 2008 pa ponovno nadaljevanje solidne gospodarske rasti. Ob nadaljnjem slabljenju nepremičninskega trga in ohlajanju ameriškega gospodarstva lahko pričakujemo najmanj eno zmanjšanje ključne obrestne mere za dolarsko zadolževanje v prvi polovici prihodnjega leta. Situacija je ravno obratna za evro območje, saj v enakem proučevanem obdobju pričakujemo najmanj en dvig obrestne mere refinanciranja za četrtinko odstotne točke; trenutno pa znaša 3,5 odstotke. Prvi mož Evropske centralne banke (ECB) Jean-Claude Trichet se je sicer v izjavi za javnost po šestem zaporednem zvišanju ključne obrestne mere v začetku meseca izognil jasnemu komentarju glede prihodnjih namer ECB z uporabo metaforičnega izrazoslovja: »Vemo, kam moramo iti in kaj je naš glavni cilj – cenovna stabilnost. Ne vemo, če oz. kdaj bo nastopila nevihta, ali bo morska gladina ostala mirna. Vsi pa se zavedamo, da bo posadka ladje sprejela vse potrebne odločitve, da bi prispela do končne destinacije«.

Simona Kovačič
Triglav DZU

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt