Pon 16 Nov 2015

Podjetniška zadolženost se je povečala

Stanje gospodarstva v skoraj celotni regiji rastočih držav že dalj časa precej peša, kar se seveda odraža tudi na kapitalskih trgih oziroma v razpoloženju vlagateljev pri investiranju v to regijo. Makroekonomski okvir vpliva tudi na podjetniški sektor, ki, kot kaže, na takšne razmere ni najbolje pripravljen. V prvi vrsti je struktura virov financiranja podjetij neustrezna. V zadnjih letih se je zadolženost podjetij precej povečala, tako absolutno kot relativno. Finančni vzvod, merjen z razmerjem med sredstvi in lastniškim kapitalom, se je povišal v vseh sektorjih, z izjemo tehnologije in zdravstva. Med državami z najvišjim vzvodom prednjači Kitajska, sledijo ji Mehika, Filipini in Rusija, med sektorji pa industrijski sektor ter sektor potrošnje. Trend povečevanja zadolženosti je značilen tudi za razvite trge, vendar so podjetja iz teh trgov ohranila raven učinkovitosti ter s tem dobičkovnih marž. Rast podjetniške zadolženosti na razvitih trgih je predvsem posledica prevzemnih aktivnosti ter vračanja lastniškega kapitala prek višjih dividend ter odkupov delnic, na rastočih trgih pa predvsem posledica investicij v osnovna sredstva. Očitno je, da so podjetja na rastočih trgih dodatne vire investirala v investicije z nižjo dodano vrednostjo oziroma v projekte, ki niso prinesli pričakovanih rezultatov. Zaskrbljujoč je tudi trend zniževanja dobičkonosnosti. Agregatna dobičkovna marža nefinančnega sektorja se je znižala z 12 odstotkov leta 2007 na slabih 6. Negativni trend je značilen za večino sektorjev, saj je le sektorjema tehnologije in potrošnje uspelo ohraniti višino marž iz leta 2007. Zato se znižuje tudi donosnost kapitala, tako lastniškega kot dolžniškega, saj so podjetja v preteklih letih precej napihnila svoje bilance. Za izboljšanje finančnega stanja podjetij na rastočih trgih bo zato potrebno temeljito finančno prestrukturiranje, ki lahko na kratki rok dodatno negativno vpliva na rast gospodarstva. Za uspešno prestrukturiranje pa bo treba znižati investicije v osnovna sredstva, odprodati oziroma opustiti neosnovne in nedonosne programe ter prestrukturirati obstoječo strukturo kapitala. 

Objavljeno v Delovi prilogi P&D / Borzna analiza, ponedeljek 16. 11. 2015, stran: 26

Avtor: Gašper Dovč, upravljavec investicijskih skladov, Triglav Skladi, d.o.o.  

 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Zeleno, ki te ljubim zeleno

Preberi več