Pet 8 Nov 2013

Po všečkanju še čivkanje

Po besedah iz naslova teksta v prihodnosti lahko pričakujemo vsaj še lajanje in mijavkanje ter katero drugo novodobno slovensko formulacijo angleške besede. Vsekakor velik izziv za slovenske jezikoslovce. Ti počasi izgubljajo boj z vsesplošno globalizacijo, ki poleg vsega v naše kraje prinaša cel kup tujih, še posebej angleških izrazov in njihovih manj ali bolj posrečenih prevodov ter tvorjenk. Dolgo pričakovani debi Twitterja je tako le ugledal svoj borzni prolog včeraj popoldne po našem času. Že dogajanje v zadnjih dneh je dalo slutiti, da lahko pričakujemo veliko zanimanje, saj je bila končna cena delnice v prvi javni ponudbi iz začetnega razpona 17 do 20 dolarjev na koncu povišana na 26 dolarjev, kar pa očitno ni ustavilo lačnih vlagateljev, saj so ti želeli kupiti kar 30-krat več delnic, kot jih je bilo na razpolago. Pri njihovem zanimanju jih niso ustavila niti relativno visoka vrednotenja, ki pri podjetju s tako perspektivo očitno ne igrajo posebne vloge. Da je temu res tako, je potrdilo tudi začetno trgovanje, ki je do trenutka pisanja teksta doseglo najvišjo ceno do 50 dolarjev za delnico, kar je pomenilo že 92,3-odstoten skok tečaja, cena pa se je nato nekoliko umirila proti 45 dolarjem (73-odstotna rast), promet pa je znašal kar 2,6 milijarde dolarjev. Da je bil do konca včerajšnjega dneva promet še nekajkrat višji, verjetno ni težko uganiti, vse skupaj pa še v toliko bolj bizarno luč postavlja razmere na Ljubljanski borzi, katere celoten promet je v letu 2012 znašal okroglih 360 milijonov evrov. Twitterjev prvi dan se je tako z vidika skoka cene delnice izkazal za uspešnega, vlagatelji pa bodo v prihodnje pozorno spremljali predvideno rast poslovanja, ki bo krojila usodo cene delnic. Glavno neznanko predstavlja poslovni model monetizacije velikega števila uporabnikov, katerih število po zadnjih podatkih dosega 232 milijonov (aktivni na mesečnem nivoju), od katerih jih 53 milijonov prihaja iz ZDA. Kaj pa vrednotenje? Twitter bo predvidoma z manjšim dobičkom posloval šele leta 2015, zato so vrednosti kazalnika P/E negativne in z vidika analize brezpredmetne, prihodki pa naj bi letos dosegli 640 milijonov dolarjev, v 2014 pa poskočili na 1,14 milijarde, kar pri ceni 45 dolarjev za delnico pomeni razmerje med ceno in prihodki na delnico (P/S) 39,4 za letošnje leto in 22,1 za prihodnje. V slogu Twitterja lahko še zaključimo: »Zaradi omejitve prostora nam je poleg zgoraj napisanega besedila preostalo še 140 znakov, zato naj bo to zadnji stavek današnjega prispevka.«

Avtor: Jernej Kozlevčar, direktor sektorja za individualno upravljanje premoženja

 

 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi