Ned 3 Maj 2020

Po medvedji korekciji se je vrnil bikovski trg

Finančni trgi izgubijo oziroma pridobijo vrednost, preden realni sektor zazna krizo ali okrevanje.

Tako je četrti konec tedna februarja prišla novica iz Italije, da virus covid-19 ni več pod nadzorom, vse drugo, bi lahko rekli, je zgodovina. Karantene in strogi ukrepi gibanja so v razvitem svetu postali del vsakdana.
 

Vlagatelji na kapitalskih trgih so se odzivali tako kot se vedno, torej, da reagirajo na novice in poskušajo predvideti, kakšen vpliv bi določen dogodek lahko imel na gospodarstvo.

Tudi vlagatelji so tako kot vsi drugi z mednarodno zdravstveno organizacijo WHO na čelu najprej predvideli, da bo virus lokalno omejen na Kitajskem in da bo globalno gospodarstvo utrpelo kratkoročne težave z dobavo izdelkov in polizdelkov, ki jih proizvajajo v kitajski provinci Hubei. Večje panike na trgih v prvih dveh mesecih leta zato ni bilo zaznati.

Z dnem, ko je širjenje virusa v Italiji ušlo izpod nadzora, se je sentiment vlagateljev v trenutku spremenil. Bili smo priča najintenzivnejšemu medvedjemu trendu po letu 1929. V samo enem mesecu so delnice povprečno izgubile slabih 35 odstotkov, pri čemer smo bili priča dnevnim padcem, ki so bili večji od 10 odstotkov. Indeks, ki meri nihajnost (VIX) in je nekakšen pokazatelj prisotnosti strahu, je dosegel najvišjo vrednost, odkar ga od leta 1990 objavljajo.

In tako hitro, kot se je začelo, se je tudi končalo. V zadnjem mesecu smo bili priča izjemni rasti delnic, ki so na globalni ravni pridobile okoli 25 odstotkov, kar pomeni, da se je začel nov bikovski trend. Glavni vzrok so bili najprej odzivi centralnih bank, ki so se v nasprotju s finančno krizo leta 2008 tokrat reagirale nemudoma in zagotovile »neomejeno« likvidnost na trgih. S tem smo se izognili kratkoročnim likvidnostnim šokom, ki bi lahko bistveno povečali paniko. Sledili so ključni ukrepi za omejitev širjenja krize, ki so jih s fiskalnimi paketi pripravile posamezne države. Vsebinsko se fiskalne spodbude razlikujejo med državami, skupna točka pa je višina, merjena v deležu letnega BDP, ki povprečno znaša dobrih 15 odstotkov.

Omenjeni ukrepi globalnega gospodarstva ne bodo čez noč vrnili na ravni pred krizo, ampak so temelj za začetek novega gospodarskega cikla in predvsem so precej ublažili škodo, ki bi nastala, če ukrepov ne bi bilo. Temu primerno so se odzvali tudi vlagatelji.

Dejstvo je, da na kapitalskih trgih vse poteka na podlagi pričakovanj, zato reakcije realno gospodarstvo prehitevajo za približno pet mesecev. To pomeni, da trgi izgubijo oziroma pridobijo vrednost, preden je v realnem sektorju sploh zaznati kakršno koli krizo oziroma okrevanje. Kakor koli, bikovski trend se je začel in sledile bodo običajne korekcije, ki se v povprečju pojavljajo na devet mesecev. Od druge svetovne vojne je to že 12. recesija in v preteklih enajstih so delniški trgi povprečno v enem letu nadomestili izgubljeno vrednost. Trenutno smo približno napol poti in nas čaka še kar nekaj dela.

Avtor: Izidor Jerman, direktor sektorja upravljanja premoženja, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, Rubrika: Svetovni trgi, 2. 5. 2020

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več