ZDA
Sob 2 Sep 2017

Po desetih letih…

Pred kratkim je minilo deset let od začetka svetovne finančne krize, po mnenju mnogih ekonomistov največje od velike recesije v tridesetih letih prejšnjega stoletja.

9. avgusta 2007 so pri BNP Paribas zaradi izrazite nelikvidnosti na trgu ustavili izplačila iz treh hedge skladov, posredovati so morale centralne banke, čez nekaj mesecev pa smo lahko po televiziji gledali vrste »bežečih« deponentov pred banko Northern Rock. Kmalu je sledilo gospodarsko krčenje, ki je doseglo številne države po svetu, v Evropi pa povzročilo celo dolžniško krizo. Trenutna ekspanzija je zgodovinsko gledano dolgotrajna, a hkrati tudi najšibkejša od sredine prejšnjega stoletja, saj je povprečna gospodarska rast v zadnjih sedmih letih v ZDA znašala okoli dva odstotka. Kljub temu so se razmere izboljšale na številnih področjih. Poglejmo, kakšne so današnje razmere v primerjavi z obdobjem pred krizo.

Ameriški realni bruto družbeni produkt je bil v prvem letošnjem četrtletju dobrih dvanajst odstotkov višji kot konec leta 2007. Na trgu dela je stanje navzven več kot solidno: stopnja brezposelnosti (4,3 odstotka) je nekoliko nižja kot avgusta 2007, bistveno manj kot v letih 2006 in 2007 pa je na tedenski ravni tudi prošenj za pomoč za brezposelnost. Stopnja participacije za delo sposobnih je zaradi strukturnih dejavnikov še vedno nižja, realna rast urnih zaslužkov zaposlenih v proizvodnji in na nevodstvenih delovnih mestih pa je prav tako manjša kot poleti 2007: 0,8-odstotna letna rast v letošnjem juliju je namreč polovico nižja kot julija 2007. Na nedoseganje potencialov opozarja stopnja zasedenosti zmogljivosti, ki je bila julija pri 76,7 odstotka približno štiri odstotne točke nižja kot v letu 2007, a hkrati okrepitev industrijske proizvodnje v zadnjih treh mesecih kaže, da se dejanska gospodarska aktivnost bliža potencialni. Dandanes pogosto omenjamo tudi stopnjo rasti cen, ki trajno ne preseže dveh odstotkov. Tudi avgusta 2007 je znašala dva odstotka, a do konca leta dosegla kar 4,1 odstotka. Pri inflaciji večji premiki niso nenavadni, zato je relativna stabilnost cen v zadnjih letih pravzaprav spodbudna.

Tudi poslovanje podjetij je doseglo (ponekod preseglo) ravni iz leta 2007. Marža iz poslovanja podjetij iz indeksa S&P 500 je s 13 odstotki primerljiva z maržami iz leta 2007. Zaostanek je viden pri dobičku iz poslovanja pred amortizacijo. Omenjene marže so približno 15 odstotkov nižje kot leta 2007. Navzven je na ravni indeksa vidna razdolžitev podjetij, a podrobnejša analiza pokaže, da so finančni vzvod zmanjšala predvsem podjetja iz finančnega sektorja.

Lahko torej pričakujemo nadaljnje okrevanje? Vsekakor. Marsikatero dejstvo namreč kaže, da o pregrevanju za zdaj težko govorimo. Konec koncev pa se moramo znebiti tudi sidranja na zadnjo finančno krizo, ki še zdaleč ni pogosta, kaj šele edina oblika konca poslovnega cikla.

Avtor: Gorazd Belavič, Triglav Skladi

DNEVNIK, STR. 37, 2. 9. 2017, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič