ZDA
Sob 28 Jul 2018

Pes, ki laja, ne grize!

Po srečanju med Trumpom in Junckerjem je bila moja prva misel: pes, ki laja, ne grize! V mandatu ameriškega predsednika Trumpa smo se že navadili, da vse, kar reče oziroma čivkne, nujno ne drži ter da se njegovo mnenje spreminja čez noč. Kljub temu je trge vseeno pozitivno presenetil (sicer ohlapen) dogovor med Trumpom in Junckerjem o zniževanju carin in razširitvi trgovinske menjave.

Ob rezultatu srečanja se nam postavlja vprašanje, kolikšna je vrednost Trumpovih besed. Če se osredotočimo na trgovinske napetosti, se moramo zavedati, da njegovi svetovalci najbrž vedo, da so vplivi trgovinske vojne negativni tudi za ZDA. Nesmiselnost te se kaže tudi v Trumpovi napovedi o 12 milijard dolarjev vrednih subvencijah za ameriško kmetijstvo, da bodo blažili povračilne ukrepe trgovinske vojne, ki so jo sprožili sami. Težko bi našli boljši dokaz o nesmiselnosti trgovinske vojne.

Ob redkih komentarjih in opozorilih republikanskih kongresnikov in senatorjev opozorila o nesmiselnosti uničevanja mednarodne trgovine, ki jo ZDA gradijo vse od druge svetovne vojne, prihajajo tudi od večine podjetij in posameznikov v ZDA. V dobi globalizacije, ki je poskrbela za veliko mednarodno prepletenost in ima lahko en sam izdelek dobavitelje s celotnega sveta, se protekcionizem ne obrestuje. Primanjkljaj v mednarodni trgovini se zmanjšuje z zviševanjem produktivnosti in ne s protekcionističnimi ukrepi. Carine v nasprotju z idejami, ki jih predstavlja Trump, zmanjšujejo produktivnost, saj zvišujejo cene surovin in komponent končnih izdelkov.

Kot pika na i je nedavno v javnost prišla novica, da kitajska tovarna že izdeluje promocijski material za kampanjo za ponovno izvolitev Trumpa leta 2020. Da, tega predsednika, ki vsem predava o patriotizmu in o tem, kako pomembno je kupovati domače in podpirati domačo gospodarstvo.

Če pogledamo sliko malce širše, se nam postavi vprašanje, ali so premiki na delniških trgih ob Trumpovih napovedih nesmiselnih ukrepov sploh smiselni. Ali ni to samo šum, in ne novica? Glede na zasuk v retoriki lahko pričakujemo, da bodo prej ali slej našli rešitev, ki bo zagotovila dogovor tudi s Kitajsko in omogočila, da se oboji doma predstavijo v luči zmagovalca. Morda je Trump celo veliko prispeval k mednarodni trgovini, saj so ob strahu pred trgovinskimi vojnami države prestavile pogajanja o trgovinskih sporazumih v višjo prestavo. Tako dvostranskih kot tistih, ki zadevajo skupine držav.

Trgovinsko vojno večina udeležencev na finančnih trgih navaja kot grožnjo nadaljnji rasti ali celo kot vzrok za upad delniških trgov. Upam lahko, da bo kljub nenehnemu spreminjanju mnenja Trump obdržal trenutno retoriko in se ne bo vrnil k »šumom« o tem, da so carine dobra stvar in da se z lahkoto dobivajo trgovinske vojne. Mi pa bi se morali ob pogledih na trg bolj osredotočati na rekordne rezultate podjetij, odlične makroekonomske rezultate in sinhrono globalno rast, ki spodbujajo rast trgov.

Avtor: Vid Pajič, Triglav Skladi, d.o.o.

DNEVNIK, BORZNI KOMENTAR, 28. 7. 2018

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič