Pet 3 Okt 2014

Padec vrednosti evra

Svetovni delniški trgi so se po visoki rasti tečajev v zadnjih dneh nekoliko ohladili, kar je privedlo do manjše korekcije tečajev. Razloge lahko iščemo v skorajšnjem končanju odkupov obveznic s strani ameriške centralne banke ter morebitnem dvigu obrestnih mer v prihodnjem letu, rusko ukrajinski krizi, ki preko sankcij vpliva tudi na evropska gospodarstva, kar posledično pomeni tudi nekoliko manjšo rast BDP, ter  v preostalih geopolitičnih krizah po svetu. Vse skupaj je na borze prineslo višjo volatilnost tečajev delnic, bolj pa so izgubili predvsem ciklični sektorji ter podjetja z nižjo tržno kapitalizacijo. Nov zagon trgom lahko razmeroma hitro sproži odločitev centralnih bank, kjer se največ pričakuje od ECB, ki naj bi v kratkem začela odkupovati obveznice ter uvajati posebne programe, ki naj bi okrepili poceni kreditiranje podjetij, ki je trenutno zelo šibko in je v veliki meri krivec za počasno gospodarsko okrevanje evropskih držav. Kapitalski trgi so se na napovedane ukrepe v določeni meri že odzvali z znižanjem vrednosti evra, kar gre zelo na roko izvozno usmerjenim podjetjem, saj so s tem pridobila na konkurenčnosti.

Glede na to, da smo v obdobju izredno nizkih obrestnih mer, ter ob dejstvu, da je na trgu prisotnega ogromno poceni denarja, je vsaka korekcija tečajev priložnost za vstop na delniški trg. To potrjujejo tudi fundamentalna vrednotenja, ki niso previsoka glede na preostale naložbene razrede. Na valutnem trgu pa kljub večjemu padcu tečaja evra nasproti skoraj vsem pomembnejšim svetovnim valutam še naprej pričakujemo izgubljanje vrednosti evra zaradi bodočih ukrepov ECB, da bi pospešila gospodarsko rast. Dogajanje na borzah bodo v naslednjih tednih popestrile objave rezultatov poslovanja podjetij za tretje četrtletje letošnjega leta, ki se začnejo prihodnjo sredo.

Graf: Tečaj EUR/USD

Padec vrednosti evra

Avtor: Mitja Baša, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 9, 3. 10. 2014, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Ko delniške trge zajame panika

Preberi več