Pet 8 Maj 2009

Optimizem se nadaljuje

Na kapitalskih trgih je teden minil predvsem v znamenju objav poslovnih rezultatov, nekaterih makroekonomskih pokazateljev, rezultatov testa kapitalske moči (»stress test«) ter včerajšnjega zasedanja Evropske centralne banke (ECB) in Angleške centralne banke (BoE). Slednja je po pričakovanjih obrestno mero pustila nespremenjeno pri 0,5 odstotkih, presenetila pa je s povečanjem sredstev, namenjenih odkupom dolžniških vrednostnih papirjev s 75 na 125 milijard funtov.

Tudi vodilna evropska monetarna institucija ni presenetila. Ključno obrestno mero za evrsko zadolževanje je znižala za četrtino odstotne točke na odstotek. Več ugibanja pa je bilo glede morebitnih odločnejših napovedi nekonvencionalnih ukrepov, ukrepov kvantitativnega sproščanja denarne politike s ciljem spodbuditi gospodarsko rast. Podaljšanje repo operacij do ročnosti 12 mesecev je bilo pričakovano. Neenotnost pa se je pojavljala med člani glede drugih ukrepov. Nadaljnje zniževanje ključne obrestne mere in predvsem ukrepi, kot so odkupi komercialnih zapisov, podjetniških ter državnih obveznic, so po mnenju analitikov imeli bolj malo možnosti za potrditev. A so se zmotili. ECB je napovedala odkup zavarovanih obveznic (covered bonds), denominiranih v evro valuti v skupni višini 60 milijard evrov.

Vlagatelji so včeraj dočakali tudi objavo rezultatov testa kapitalske moči ameriških bank, ki so jo Zvezne rezerve (FED) opravile v največjih 19 ameriških bankah. Banke, za katere so testi razkrili kapitalsko nezadostnost, se bodo morale dokapitalizirati, preko pretvorbe prednostnih delnic v lastniške deleže, preko svežega zasebnega kapitala ali preko pomoči države. Natančni, uradni podatki so bili znani šele po koncu trgovanja v ZDA, dokapitalizacijo pa naj bi po nekaterih navedbah potrebovalo 10 bank. V največjih težavah je Bank of America (BoA), ki naj bi potrebovala kar 34 miljard USD svežega kapitala. Ironično je, da so delnice bank, ki so padle na testu, v zadnjih nekaj dneh beležile velike rasti. Očitno gre to pripisati ocenam, da ameriške banke vendarle ne bodo potrebovale toliko kapitala, kot so namigovale prve prognoze. Rast so spodbudili tudi podatki s trga dela in nepremičninskega trga, ki so presegli napovedi analitikov.

Kapitalski trgi v zadnjih tednih oz. dveh mesecih dajejo prednost pozitivnim novicam. Dejstvo je, da so številni makropokazatelji še vedno izredno slabi, vendar se je intenziteta njihovega upadanja zmanjšala. Poslovni rezultati podjetij so večinoma slabi, vendar pa so številni boljši od pričakovanj analitikov. Kreditni pribitki so še vedno na visokih nivojih, vendar nekoliko popuščajo. To vse vliva upanje v začetek okrevanja gospodarstva in v nadaljnjo rast delniških trgov. Dejstvo pa je, da je položaj na posojilnih trgih še vedno kritičen. Posojilni pogoji so še vedno težki, rast količine denarja v obtoku je nizka oz. upada, rast kreditiranja, tako podjetniškega, kot zasebnega sektorja, pa je nizka. Mnogi ekonomisti in finančniki so mnenja, da je oživitev medbančnega posojanja ključno. Kar tri četrine sredstev namreč banke dobijo iz tega vira, le četrtino pa preko kapitalskih trgov.

V torek je prvi mož Zveznih rezerv, ameriške centralne banke, Ben Bernanke, nastopil pred ameriškim kongresom in izjavil, da pričakuje začetek okrevanja ameriškega gospodarstva še v letošnjem letu, a bo le to počasno in šibko. Hkrati je poudaril, da bomo v prihajajočih mesecih najverjetneje priča povišanju stopnje brezposelnosti. Naj spomnimo, ameriško gospodarstvo je uradno v recesiji od decembra 2007. Upad gospodarske aktivnosti v letošnjem prvem četrletju je znašal kar 6,1 odstotka na letni ravni (pričakovan je bil 4,9 odstoten upad). Enormni monetarni in fiskalni ukrepi tako v največjem svetovnem gospodarstvu kot tudi širom po svetu naj bi torej končno počasi začeli dajati prve signale okrevanja. To se kaže tudi v rasti kapitalskih trgov v zadnjih dveh mesecih. Takšni močni rasti bo sicer gotovo sledil popravek, a pomembno je, da vidimo svetlo luč na koncu tunela.

Avtor: mag. Simona Kovačič, upravljavka investicijskih skladov, Triglav DZU d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt