Pon 27 Feb 2012

Optimizem na borzah

Delniški trgi vztrajajo na najvišjih vrhovih letos, saj investitorji kljub lepim letošnjim donosom, nočejo unovčevati dobičkov. Razlog za velik optimizem so pozitivne novice iz ameriške ekonomije, v zadnjem času pa tudi iz Evrope. Grčija je ta teden dobila zeleno luč za nov paket pomoči, kar pomeni, da ne bo šla v nenadzorovani bankrot, in to je za investitorje zelo pomembno. Mnogi finančni strokovnjaki namreč opozarjajo, da bi v nasprotnem primeru lahko prišlo do veliko hujše krize, kot je bila takrat ob propadu Lehman Borthers.  Zelo veliko optimizma za rast tečajev delnic vliva včerajšnja objava nemškega indeksa poslovne klime, ki je že četrta po vrsti. Objava indeksa, ki vključuje tudi napovedi poslovanja za naprej, pomeni, da se bo Nemčija skoraj zagotovo izognila recesiji. Nemčija kot največje evropsko gospodarstvo in gonilna sila daje upanje, da bo Evropa počasi izšla iz krize, na kar v zadnjih mesecih nakazuje rast delnic. Še vedno obstajajo problemi kot so Grčija, Italija in Španija, vendar se na drugi strani s strani finančnih vlagateljev vse bolj in bolj vzpostavlja neko zaupanje in ravnovesje, ki je pogoj, da bo svetovno gospodarstvo spet začelo rasti. Ukrepi, ki so jih do sedaj sprejeli ustrezni organi oz. vlade, so bili v veliki meri uspešni in če se bo nadaljevalo v tej smeri, smo na pravi poti. 

Rast delnic na kapitalskih trgih pa ni samo odraz izboljšanja makroekonomskih podatkov, ampak posledično pomeni, da so objavljeni kvartalni dobički podjetij v povprečju v glavnem ameriškem indeksu S&P500 zelo zrasli, celo bolj kot cene delnic, kar pomeni, da so se delnice kljub rasti tečajev pocenile. Napovedi ekonomistov kažejo, da bodo letošnji dobički v indeksu S&P 500 najvišji v zgodovini, trenutno pa so delnice v tem indeksu še vedno podcenjene glede na dolgoletno povprečje, saj znaša trenutni kazalec P/E (dobiček na delnico) 14, dolgoletno povprečje pa je 16,4. Podcenjenost delnic je rezultat še vedno negotovih razmer in volatilnosti na kapitalskih trgih, saj se svet sooča z upočasnjeno gospodarsko aktivnostjo, investorji pa še vedno niso prepričani, ali smo že na poti navzgor. Če bodo makroekonomski podatki še naprej tako optimistični, potem se vlagatelji lahko nadejajo lepe, brstoče pomladi in še lepšega poletja.

 

Avtor: mag. Mitja Baša, upravljavec investicijskih skladov, Triglav Skladi, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt