Pon 22 Feb 2010

Okrevanje spremljajo problemi

Delniški trgi so v tem tednu pridno pridobivali na vrednosti predvsem po zaslugi jasnih znakov, da se globalna ekonomija krepi in da je dejansko na poti iz recesije. Drug pozitiven moment so sprejeti ukrepi za reševanje javnofinančnega primanjkljaja Grčije, katere učinkovitost bo morala dokazati do 16. marca. Na eni strani imamo torej stabilno globalno gospodarstvo, na drugi pa problem Grčije in še nekaterih drugih držav. Če se osredotočimo na največje svetovno gospodarstvo, bo le to po napovedih FED-a raslo počasi, pri čemer naj bi se letošnja gospodarska rast gibala med 2,8 do 3,5 odstotka, stopnja brezposelnosti pa med 9,5 in 9,7 odstotka, gospodarska rast pa naj bi prihodnje leto znašala nekje med 3,4 in 4,5 odstotka. Pred dvema dnevoma je FED objavil tudi zapiske z zadnjega zasedanja odbora za odprti trg, kjer večino članov najbolj skrbi visoka brezposelnost in počasno okrevanje ameriške ekonomije, inflacija pa trenutno ne predstavlja večje grožnje. Na zasedanju so sicer razpravljali tudi o primernem času, ko bo potrebno s trga nujno umakniti velike finančne spodbude, ki so povečale bilanco Feda na rekordno visoko raven, da se prepreči inflacijsko spiralo, ki bi se pojavila ob močnejšem okrevanju gospodarstva. Poleg spodbudnih napovedi o ameriški gospodarski rasti, so bili objavljeni tudi optimistični kazalci o industrijski proizvodnji za pretekli mesec, ki je zrasla za 0,9 odstotka ter kazalci, ki kažejo na stabilizacijo ameriškega nepremičninskega trga.

Trenutno se nahajamo že krepko v obdobju objav poslovnih rezultatov podjetij za zadnji kvartal lanskega leta, ki dejansko kažejo na boljšo ekonomsko aktivnost. V glavnem ameriškem indeksu S&P500 je do sedaj objavilo okrog 70 odstotkov podjetij, objave rezultatov pa so bile v dobrih 77 odstotkih boljše od pričakovanj. Izmed sektorjev sta se najbolj izkazala sektor potrošnih dobrin in informacijske tehnologije, najslabše pa sta se odrezala finančni sektor in osnovne potrošne dobrine.

V prihodnjem obdobju analitiki poudarjajo »problem« vse močnejšega dolarja, ki bo oziroma je že v določeni meri oklestil napovedi oz. pričakovanja glede rasti prihodkov in dobičkov ameriških podjetij, pri čemer mislim predvsem na izvoznike. Močnejši dolar namreč povzroča, da so ameriški izozniki dražji in torej manj konkurenčni, kar gre na roko predvsem evropskim izvoznikom. Evro je namreč od začetka decembra do danes izgubil v primerjavi z dolarjem že dobrih 10 odstotkov svoje vrednosti.

Avtor: mag. Mitja Baša, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več