Pet 26 Maj 2017

Odsotnost strahu?

Zadnje obdobje na kapitalskih trgih lahko označimo kot zelo mirno, kot pravo Bonaco. Za ponazoritev »mirnosti« lahko navedemo dnevna gibanja indeksa ameriških delnic S & P 500.

Indeks v 91 trgovalnih dneh je letos le dvakrat dan končal več kot odstotek više oziroma niže od preteklega dne.

S takim tempom vsekakor ne bomo dosegli števila dni z višjo nihajnostjo iz leta 2016, ko je bilo takih dni 26, kaj šele nihajnosti iz leta 2015, ko je bilo takih približno četrtina vseh trgovalnih dni. Nihajnost oziroma nestanovitnost trga se meri s standardnim odklonom donosnosti, ki trenutno znaša 6,2 odstotka na letni ravni, dolgoročno povprečje pa je okoli 16 odstotkov.

Obstajajo tudi kazalniki, ki merijo implicitno (prihodnjo) nihajnost omenjenega indeksa. Trenutna vrednost implicitne nihajnosti znaša dobrih 10 odstotkov, kar je polovica manj od dolgoročnega povprečja.

Tokratna spokojnost pa ni le značilnost delniških trgov, ampak je opazna tudi v drugih naložbenih razredih, kot so obveznice, valute in surovine. Vzroki za odsotnost običajnega strahu so povezani z okrevanjem globalne gospodarske dinamike, ki se najizraziteje zrcali v nadpovprečnih rezultatih poslovanja podjetij v prvem četrtletju letos, z nadaljevanjem odkupov vrednostnih papirjev pri centralnih bankah in odpravo političnih tveganj v Evropi. Konec koncev, komur spodbudni trendi ne bi zadostovali, mu o načrtih nadaljnjih »izboljšav« redno tvita predsednik Trump. Nekateri nižjo volatilnost povezujejo s padcem koreliranosti delnic, drugi z rastjo priljubljenosti pasivnih indeksnih skladov. Kakorkoli, razmere so skoraj idealne in več kot očitno vabijo vlagatelje k sprejemanju višjih tveganj.

Je dovzetnost upravičena? Odločanje o vlaganju na kapitalskih trgih za povprečnega vlagatelja seveda ne sme temeljiti na trenutni nihajnosti, ki je le odsev prepletanja pohlepa in strahu, ne nazadnje pa tudi posledica matematične enačbe. Poleg lastnega profila sposobnosti sprejemanja in naklonjenosti tveganju so pomembni temeljni kazalniki zdravja gospodarstev in ti kažejo na sicer dolgotrajno, a kljub vsemu podpovprečno okrevanje, ki v zadnjem obdobju dobiva zagon. Spremljanje mer volatilnosti nam pomaga razumeti, kako brezbrižni postajajo(mo) vlagatelji, s čimer lahko ocenimo tveganje potencialnih ekscesnih situacij. Volatilnost tveganih naložb je torej nizka in navzdol najbrž omejena (brez nihajnosti je le denar).

Trenutno cene tveganih naložb ne zaznavajo večje prisotnosti strahu, težko pa bi trdili, da gre za popolno odsotnost. Indeks globalne negotovosti ekonomske politike, ki ga izračunavajo v Bakerju, Bloomu in Davisu, je na primer na zelo visokih ravneh. Skrbi torej obstajajo, le na drugih ravneh, ki za izračun indeksa volatilnosti niso relevantne. Za vlagatelje, ki jih skrbita brezbrižnost in evforija kot zadnji stadij delniškega cikla, ima trenutni rastoči trend verjetno še veljaven rok trajanja, za tiste, ki pa se raje kot s psihologijo tržnih udeležencev ukvarjajo z makroekonomskimi razmerami, pa dileme za zdaj niti ni. 

Delo, SVET KAPITALA, 25. 5. 2017, rubrika: Mnenja

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt